Čtvrtek, 25. dubna 2024

Novou Dědinu dál trápí odpadiště popílku

Novou Dědinu dál trápí odpadiště popílku

Nová Dědina - Veřejná debata, na které se probíraly potíže spojené se skladištěm popílku u Nové Dědiny, se v pondělí konala v tamní sokolovně.

Lidé tam mohli komunikovat přímo se zástupci Teplárny Otrokovice, ze které odpad pochází. Na dotazy však odpovídaly i zástupkyně společnosti, která v místě prováděla analýzu případných rizik.

„Nezjistili jsme, že by byly znečištěny podzemní vody, žádné nebezpečné látky se z odkladiště nešíří ani vzduchem. Blízký Široký potok je však asi deset metrů po proudu kontaminovaný arsenem,“ shrnula výsledky pracovnice společnosti Amec Brno Lucie Peková.

Lidé podle ní ohroženi nejsou, přítomností těžkého kovu však trpí příroda.

„Řešením by byla instalace sedimentační jímky, která by arsen zachytila. Ještě lepší by však bylo vypustit všechnu vodu z odpadiště a popílek na jeho dně zavézt stabilizátem,“ řekla Peková.

S tím vesměs souhlasily i ostatní zúčastněné strany, zamezilo by se tak totiž i dalšímu nešvaru, na který si stěžovali obyvatelé Nové Dědiny: hned několik z nich totiž trápí popílek, který za sucha odlétá z břehů jezírka. Materiál sice není škodlivý, nicméně sedá na auta, domy i zahrádky v okolí.

„Kdyby se dno i okraje zavezli, zabránilo by se tím jak šíření arzenu do Širokého potoka, tak odlétávání popílku z těch vyschlých břehů,“ uvědomuje si také vedoucí oddělení ochrany vod a prostředí kroměřížské radnice Petr Vodák.

V údolí by po zavezení podle něj mohlo vzniknout nové umělé jezírko, které by zlepšilo nejen vzhled okolí. Vypuštění však brání jedna podstatná věc: do jezírka je svedena kanalizace Nové Dědiny.

„Do roku 2012 máme povolení odpadní vody vypouštět. Pak je podle směrnic Evropské unie musíme svádět na čističku. Buď je povedeme až na tu v Otrokovicích, nebo společně s Bělovem a jižní částí Žlutav postavíme novou,“ vysvětlila starostka Nově Dědiny Marie Musilová.

Druhá možnost je podle ní rozhodně lepší. „Budeme tak totiž moct mluvit do ceny stočného. Ovšem nejdřív musíme my i Bělov změnit územní plán a vybudovat projekt, a jen to je otázka asi jednoho roku. Do toho evropského termínu bychom ale měli všechno stihnout,“ míní Musilová.

Nová čistička odpadních vod by podle ní měla stát v blízkosti hřiště v Bělově, potrubí z Nové Dědiny proto musí vést přes pozemek odpadiště. Teplárna Otrokovice jako jeho vlastník se projektu také nebrání.

„Pokud se bude realizovat a získají se na něj požadované dotace z Evropské unie, chceme tu část potrubí vedoucí přes náš pozemek provést sami,“ přislíbil generální ředitel teplárny František Foltýn.

Podle jeho slov je vyřešení všech problémů i v zájmu společnosti, odpadový popílek je teď navíc ceněným obchodním artiklem. Nad zavezeným materiálem by dokonce mohla v budoucnu stát solární elektrárna.

„Uvažovali jsme o tom, v první řadě se však musí vyřešit všechny problémy,“ uzavřel ředitel.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů