Sobota, 20. dubna 2024

USA půjčí na ekologická auta 8 miliard dolarů

USA půjčí na ekologická auta 8 miliard dolarů
Ministerstvo energetiky Spojených států poskytne půjčky v celkové hodnotě osmi miliard dolarů (zhruba 150 miliard korun) automobilkám Ford Motor, Nissan Motor a Tesla Motors na výrobu elektromobilů a jiných úsporných vozů. Oznámil to včera ministr energetiky Steven Chu.

Ford, Nissan a Tesla tak jsou první tři výrobci automobilů, kteří získají peníze z vládního fondu 25 miliard dolarů na produkci ekologických vozidel. Ford dostane 5,9 miliardy, Nissan a Tesla získají 2,1 miliardy.

Půjčka umožní Fordu modernizovat některé z jeho závodů. Nissan získá prostředky na rozšíření své americké továrny pro výrobu elektromobilů a na postavení závodu na produkci ekologických autobaterií. Tesla použije půjčku na výrobu elektromobilů a elektrických vlaků v Kalifornii.

"Podporou klíčových technologií a spolehlivých podnikatelských plánů můžeme uspíšit počátek výroby úsporných vozidel v Americe. "Tyto investice se naší zemi mnohokrát vrátí - tvorbou nových pracovních míst, omezením naší závislosti na ropě a omezením skleníkových emisí," uvedl v prohlášení Chu.

O státní půjčku na výrobu úsporných aut usilovaly také automobilky General Motors a Chrysler. Obě však nedávno vyhlásily bankrot. Vláda uvedla, že na půjčku mají nárok jen finančně zdravé společnosti.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů