Pátek, 19. dubna 2024

Brněnským stromem roku 2009 je buk lesní v zámecké zahradě v Líšni.

Brněnským stromem roku 2009 je buk lesní v zámecké zahradě v Líšni.
Vítězem jubilejního 10. ročníku celobrněnské ankety Brněnský strom roku se letos stal buk lesní v parku Zámku Belcredi v Líšni. Pro tento strom v hlavní kategorii hlasovalo celkem 214 osob z celkového počtu 874. Ve vedlejší kategorii – strom u školky, školy a univerzity - zvítězila líska turecká z areálu Veterinární a farmaceutické univerzity Brno o 2 hlasy před topolem bílým u Moravské zemské knihovny. V knihovně je do 26. června výstava fotografií všech finalistů. Oslava ankety a vyhlášení stromu Hrdiny proběhne v úterý 23. června 2009 přímo pod vítězným stromem od 16 hodin.

Bilance hlasování

Celkem v letošní anketě hlasovalo 879 osob s tím, že 5 lístků bylo neplatných. Z platných 874 hlasů bylo 405 prostřednictvím hlasovacích lístků, 342 hlasů přes webové stránky a 127 SMSek.

Hlavní kategorie:
Buk lesní - 214 hlasů (Líšeň, Zámecký park Belcredi)
Javor mléč - 137 hl. (Královo Pole, Metodějova ulice)
Topol bílý - 102 hl. (Vinohrady, Pálavské náměstí)
Mandloň obecná - 97 hl.(Brno – střed, Botanická zahrada)
Platan javorolistý - 93 hl. (Brno – střed, Hybešova ulice)
Javor mléč - 70 hl. (Královo Pole, Myslínova ulice)
Tis červený - 58 hl. (Černá Pole, Brno – sever, Kroškova ulice)
Lípa malolistá - 33 hl. (Brno – střed, ulice Opuštěná)

Vedlejší kategorie:
Líska turecká - 36 hlasů (Královo Pole, Univerzitní areál)
Topol bílý - 34 hl. (Brno – střed, Moravská zemská knihovna)

„Potěšil nás jednak zájem dětí ze Základní školy ve Šlapanicích, ale i seniorů z Vlastivědného klubu Petra Bezruče, díky kterým buk vlastně vyhrál. Druhé místo obsadil strom na pozemku soukromé firmy – autoservisu, jehož majitel je hrdý na to, že budova firmy má tak krásnou a v Králově Poli jedinečnou klimatizaci v podobě javoru mléče,“ komentuje zájem veřejnosti o anketu Hana Chalupská z Ekologického institutu Veronica. „Na třetím místě je poměrně těsno – kolem stovky hlasů získal topol bílý na Pálavském náměstí na Vinohradech, mandloň v Botanické zahradě a platan na Hybešově ulici,“ doplňuje informace o pořadí hlasování Hana Chalupská.

O anketu projevili zájem i nebrněnští občané – adresy na hlasovacích lístcích byly i ze Sivic, Pozořic či Valašského Meziříčí.

„Vítěz si zaslouží odměnu, a tak v zámeckém parku v Líšni proběhne oslava, kterou doprovodí lektorovaný výklad k historii parku i zámku, cimbálová muzika Veronica a nadační obchůdek,“ zve na závěrečnou akci k anketě ředitelka Nadace Veronica, která anketu finančně podpořila. Výtěžek z prodeje obchůdku poplyne do dárcovského obecně prospěšného fondu Nadace Veronica „Společně pro Brno", kde bude ve veřejném grantovém řízení rozdělen ve prospěch lokálních, komunitních a ekologických projektů. Kromě benefičního rozměru, kdy kupující darováním nebo zakoupením určité věci přispěje na podporu veřejně prospěšných projektů, má obchůdek i environmentální rozměr, kdy věci dárci již nevyužívané nebo nepotřebné (ale přesto použitelné) můžou najít nového uživatele.

V rámci oslavy vyhlásíme i vítěze kategorie strom Hrdina, kterého vybírá odborná komise.

Anketa   Brněnský   strom   roku   2009   probíhá   pod   záštitou   náměstka   primátora Martina   ANDERA.  Anketu   organizuje   Ekologický   institut   Veronica   v  partnerství  s Veřejnou zelení města Brna a Statutárním městem Brnem s finanční podporou Nadace Veronica.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů