Čtvrtek, 18. dubna 2024

Velká voda trápí Rakousko, vyžádala si první lidský život

Velká voda trápí Rakousko, vyžádala si první lidský život

Vídeň - Mnohá místa na severu Rakouska se ocitla pod vodou. Po vydatných deštích, které trvají už více než 48 hodin, se některé řeky na několika místech vylily z břehů. Hladiny dál stoupají. Uzavřeno bylo pět desítek silnic. Zasahuje i armáda. Povodně si pravděpodobně vyžádaly první lidský život. Povodně trápí Polsko, Německo i Slovensko.

Nejhorší situace v Rakousku je ve spolkových zemích Dolní a Horní Rakousy. V Dolních Rakousích dnes dopoledne se záplavami bojovalo 1 700 hasičů. Dalších 2 500 se se živlem potýkalo v Horních Rakousích. Na některých místech už začala zasahovat armáda. V terénu je zatím 200 vojáků.

Mnohé řeky vystoupily z břehů. V některých místech odborníci mluví zatím o třicetileté vodě. Oblast kolem dolnorakouského Amstettenu byla odříznuta od okolního světa. Na silnicích byl metr vody. Podobně na tom byla i další místa na severu Rakouska. Uzavřeno bylo 50 silnic. Neprůjezdné jsou kvůli sesuvu půdy i některé cesty v Korutanech.

Také hladina Dunaje se dostala nad výstražné značky. Na několika místech začaly růst mobilní protipovodňové bariéry.

Záplavy v Rakousku Záplavy v Rakousku Záplavy v Rakousku Záplavy v Rakousku Záplavy v Rakousku Záplavy v Rakousku

 

Objevily se zprávy, že by povodeň mohla mít už i první oběti. Do řeky u Štýrského Hradce spadl v úterý odpoledne terénní vůz. Přestože policie okamžitě zahájila po automobilu a jeho případné posádce pátrání, nenašla je. Policisté míní, že vozidlo strhl silný proud.  

Na severu země napršelo za poslední dva dny někde až 207 litrů na metr čtvereční.

Také hladina Dunaje se dostala nad výstražné značky. Na několika místech začaly růst mobilní protipovodňové bariéry. Ohroženo je i konání festivalu na Dunajském ostrově ve Vídni, kde má od pátku do neděle vystoupit 2000 účinkujících na 13 scénách.

Morava zatopila okraj Bratislavy 

Hladiny řek se zvedají i na Slovensku. Na Dunaji a Moravě byl zatím vyhlášen nejnižší stupeň povodňové aktivity. Morava ale už dnes zatopila pole v bratislavské části Děvínská Nová Ves. Záplavy na okrajích slovenského hlavního města nejsou ničím výjimečným. Podle vodohospodářů tu za vylévání řek z břehů může to, že nebyla zatím dokončena protipovodňová ochrana.

Situace by se mohla v příštích hodinách a dnech ještě zhoršit. Na druhý stupeň by se Dunaj mohl dostat ve čtvrtek. Kulminovat by mohl nejspíš v sobotu. Záležet bude na počasí.

Záplavy v Rakousku Záplavy v Rakousku

Špatné počasí panuje i v Německu a Polsku

Chladné a děštivé počasí panuje i v Německu a Polsku. Na vrcholku nejvyšší německé hory Zugspitze napadlo 60 centimetrů nového sněhu. Celkem je tam nyní 275 centimetrů silná sněhová pokrývka.

Polsko hlásí lokální záplavy. Voda se vylila ze břehů v několika obcích na jihu země. V některých ulicích Krakova a východopolského Rzeszowa voda sahala až po kolena. Podle předpovědi meteorologů by mělo pršet nejméně ještě tři dny.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů