Čtvrtek, 25. dubna 2024

Banky jako zachránci zelených půjček

Banky jako zachránci zelených půjček
Dva měsíce od spuštění a jen pětatřicet žádostí. To je výsledek oslavovaného programu Zelená úsporám, který na rozloučenou při odchodu z vlády vyhlásil bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. Stát má sice na zelené dotace nachystáno deset miliard korun, kritici ale tvrdí, že na ně lidé ve většině případů vůbec nedosáhnou.
I proto už se "za pochodu" pravidla programu vícekrát změkčovala. Pro žadatele jsou často komplikací prvotní výdaje, neboť dotace přijdou až po dokončení zelených změn na bydlení. Navíc se jim kvůli podmínce souběhu několika opatření mnohdy dotace při srovnání s celkovou investicí nevyplatí. Jednou ze šancí, jak umírající státní plán oživit, je zapojení pětice velkých bank (Česká spořitelna, ČSOB, LBBW, Komerční banka a UniCredit Bank). Mají nabízet výhodnější půjčky těm, kdo budou chtít například zateplovat dům, vyměnit kotel či okna.
Ti, kteří si ze zeleného programu vyberou dotace například na tepelné čerpadlo či solární panely, mohou jít se žádostí a projektem přímo do finančního domu. "Od zapojení bank do programu si slibujeme další výrazný impulz," přiznal ministr životního prostředí Ladislav Miko.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů