Čtvrtek, 18. dubna 2024

Informace Ústřední povodňové komise o průběhu a důsledcích povodní,

Informace Ústřední povodňové komise o průběhu a důsledcích povodní,

V průběhu týdne od 22. do 28. 6. 2009 se kolem tlakové níže nad Balkánským poloostrovem změnil převažující směr proudění ze západního na severovýchodní a byl doprovázen přílivem teplého a vlhkého vzduchu. V průběhu večerů a nocí docházelo převážně v horských oblastech Moravskoslezského, Olomouckého a Jihočeského kraje k intenzivním lokálním bouřkovým srážkám, a to opakovaně za sebou v krátkých intervalech, jejichž důsledkem byly bleskové povodně a významné nasycení povodí. Tyto povodně měly velkou ničivou sílu, došlo k obětem na lidských životech a  k velkým materiálním škodám. Charakteristickým znakem pro tento typ povodní je voda stékající po svazích do údolí a zatápějící nemovitosti a následný rychlý vzestup hladin vodních toků..Potom povodeň rychle odezní. Velký vliv má nasycenost povodí předchozími srážkami, kdy intenzivní přívalový déšť v podhorských a horských oblastech může způsobit opakovanou povodeň i při méně intenzivních srážkách.  

V noci ze středy na čtvrtek došlo k bleskové povodni na Novojičínsku, kde říčky Jičínka a Luha stouply až o 5 metrů s doprovodnou povodňovou vlnou a s odhadovaným průtokem cca 500-leté vody a srážkami s intenzitou až 120 mm za 3 hod. a zaplavily řadu obcí. Pásmo intenzivních bouřkových srážek zasáhlo večer a v noci zpočátku hraniční oblast ČR a Slovenska. Později se odsunulo a intenzivní srážky mezi 20. hodinou a půlnocí vypadly v oblasti mezi Oderskými vrchy a Beskydy. Hodinové úhrny dosahovaly 30 až 40 mm, celkově v maximech přesáhly 100 mm na rozvodí mezi Bečvou a Odrou. Následovaly prudké vzestupy hladin přítoků Odry a Bečvy, v profilu Nový Jičín na Jičínce bylo registrováno velmi výrazné překročení 3. SPA. Úroveň 3. SPA dosáhla krátkodobě také Lubina v Petřvaldě a Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí.

V noci z pátku na sobotu došlo k bleskové povodni na Jesenicku, kde byla opět zaplavena řada obcí (18). Nejvýraznější bouřkové srážky byly v noci v oblasti Kladska (Polsko) (cca 100 mm za 6h), na našem území se projevily nejvíce v oblasti Jeseníků a Broumovska. Došlo k vzestupu toků v oblasti Jeseníků a Broumovska a také na horní Berounce a Dyji. Nejvýznamnější reakci zaznamenala Bělá a její přítoky v Jeseníkách, kde byly výrazně překročeny  3. SPA a došlo k velkým povodňovým škodám na majetku.

V noci ze soboty na neděli došlo k intenzivním srážkám a následným bleskovým povodním v oblasti Šumavy a byla opět zaplavena řada obcí. Během noci spadlo v jižních a jihozápadních Čechách téměř 50 mm srážek v 6ti hodinových úhrnech, nejvydatnější srážky se vyskytly na Prachaticku a Klatovsku. Vzhledem k předchozím srážkám a celkové nasycenosti této oblasti začaly prudce stoupat hladiny toků v oblastech zasažených srážkami, zejména Blanice, která kolem 3 hodiny ranní výrazně překročila 3. SPA až na hranici extrémního ohrožení.

Všechna vodní díla I. až III. kategorie jsou v provozuschopném stavu, na VD Husinec došlo k povodňové epizodě s dosažením odtoku přes přeliv až 125 m3/s a byla zde krajským úřadem Jihočeského kraje povolena mimořádná manipulace. Vltavská kaskáda má volné retenční prostory, předpokládaný průtok Vltavy Prahou bude v úrovni 680 m3/s, maximálně až 800 m3/s. 

V současné době je hlášeno 13 obětí na lidských životech s tím, že definitivní počet obětí v přímé souvislosti s povodněmi bude upřesněn. V přímé souvislosti s povodněmi v tomto týdnu došlo k rozsáhlým škodám na soukromém i veřejném majetku včetně dopravní infrastruktury, které jsou v současné době podrobně vyčíslovány.

Integrovaný záchranný systém funguje velmi dobře, nasazení armády podle rozhodnutí vlády probíhá na základě žádostí z jednotlivých postižených míst a je hodnoceno velmi pozitivně. Podrobná informace bude podle potřeby podána ministrem vnitra a ministrem obrany.

Hygienická situace je ve všech postižených oblastech uspokojivá a průběžně monitorována. Prozatím nejsou důvody očekávat její zhoršení.

Aktuální vývoj meteorologické situace naznačuje setrvání dosavadního charakteru počasí minimálně do čtvrtka 2. 7. 2009.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů