Pátek, 19. dubna 2024

České předsednictví bylo v oblasti životního prostředí velice úspěšné

České předsednictví bylo v oblasti životního prostředí velice úspěšné
Během českého předsednictví v Radě EU v první polovině roku 2009 vedlo Ministerstvo životního prostředí evropskou debatu především v oblasti ochrany klimatu. V prosinci se koná v Kodani klíčový klimatický summit OSN, kde by mělo dojít k uzavření nové dohody o ochraně klimatu, která nahradí Kjótský protokol.

Na nás tedy bylo jménem EU, jež je největším tahounem ochrany klimatu planety, jednat s ostatními klíčovými partnery – tedy novou administrativou USA, Čínou, Japonskem, ale i rozvojovými zeměmi, na něž klimatické změny dopadají nejtvrdším způsobem. Dalšími prioritami českého předsednictví v oblasti životního prostředí byla také ochrana lidského zdraví a životního prostředí, udržitelná výroba a spotřeba a ochrana biodiverzity.

Českému předsednictví se podařilo dojednat šest legislativních předpisů mezi Radou EU a Evropským parlamentem a přijmout je v prvním čtení, což můžeme považovat v porovnání s minulými šesti posledními předsednictvími (počínaje rakouským předsednictvím v první polovině roku 2006 a konče předsednictvím francouzským v druhé polovině 2008) za mimořádný úspěch. Dosáhli jsme totiž šesti shod v prvním čtení ve sledovaném období a to je nejvyšší počet. Jedná se o směrnici o biocidech, nařízení EMAS (systém enviromentálního řízení podniků a auditu), nařízení o ekoznačení, nařízení o látkách poškozujících ozónovou vrstvu, směrnic o druhé etapě rekuperace benzínových par a nařízení o obchodu s výrobky z tuleňů.

Pokud srovnáváme posledních šest předsednictví dle přijatých závěrů Rady, tak české předsednictví se řadí se šesti přijatými závěry Rady vedle Francie na druhé místo (pouze německé předsednictví ve druhé polovině roku 2006 dosáhlo sedmi přijatých závěrů Rady).

Během našeho předsednictví na březnové Radě EU pro životní prostředí byly přijaty závěry Rady k budoucí kodaňské dohodě o ochraně klimatu a závěry Rady s příspěvkem k jarnímu zasedání Evropské rady. Ministři životního prostředí pak na své červnové Radě přijali závěry Rady k biodiverzitě a invazním druhům, k bioodpadům a k adaptacím na změnu klimatu. Podařilo se jim také dojednat politickou shodu členských států k recastu směrnice o průmyslových emisích (IPPC).

České předsednictví (CZ PRES) úspěšně vedlo mnohá mezinárodní vyjednávání a pořádalo několik významných akcí v ČR.

Kompletní přehled výsledků českého předsednictví v oblasti životního prostředí najdete na adrese www.mzp.cz

Přeji příjemný a hlavně pokud možno klidný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů