Pátek, 26. dubna 2024

Jaký je největší ekologický problém?

Jaký je největší ekologický problém?

Češi považují za největší ekologický problém hromadění odpadu a znečištění pitné vody. O výsledcích ankety o vnímání globálních ekologických problémů očima české veřejnosti informovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

„Za nejzávažnější ohrožení je považováno hromadění odpadů (95 procent) a znečištění pitné vody (95 procent). Hromadění odpadů je navíc nejčastěji označováno jako „velmi závažný problém“ (65 procent). S drobným odstupem následuje nedostatek pitné vody (90 procent) a úbytek deštných pralesů (89 procent)," uvedl Michal Veselský z CVVM. Více než čtyři pětiny dotázaných také řadí mezi vážné problémy vyčerpání surovin a úbytek druhů zvířat. Většina respondentů rovněž vnímá jako problematické znečišťování zemědělské půdy, globální oteplování a přelidnění.

Poměrně vyrovnané odpovědi byly v otázkách geneticky upravených potravin a jaderných elektráren. Genetické potraviny považuje za problém 53 procent lidí, opačný názor zastává 30 procent obyvatel. Ostatní respondenti se nedokázali k věci vyjádřit. Jaderné elektrárny jsou ekologickým ohrožením pro 45procent lidí, naopak pro 48 procent dotázaných riziko nepředstavují.

Názory na problémy životního prostředí se za poslední léta podstatně nezměnily. Od roku 2002 se ale stále více lidí obává o osud deštných pralesů. Určité výkyvy zaznamenává globální oteplování, které na pomyslném řebříčku v poslední době kleslo. V uplynulých dvou letech naopak ubývá respondentů, kteří záporně hodnotí jaderné elektrárny.

Zdroj: mediafax

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů