Pátek, 29. března 2024

Nová městská kompostárna v Hrušově vyřeší problém odpadu ze zeleně v Ostravě

Nová městská kompostárna v Hrušově vyřeší problém odpadu ze zeleně v Ostravě

Veškerý zelený odpad ze sedmnácti ostravských sběrných dvorů se od dnešního dne bude svážet na zpracování do nové kompostárny městské společnosti OZO v Ostravě-Hrušově.

Nová kompostárna stála 17 milionů korun. Devět milionů korun bylo potřeba na výstavbu kompostárny a dalších osm milionů na strojní vybavení, drtiče, překopávače, síta.

"Zprovozněním kompostárny máme kapacitu na zpracování veškeré zeleně z Ostravy - jak od občanů města, tak i z veřejných ploch. Díky špičkové technice jsme schopni vyrobit kvalitní kompost, který budeme používat pro rekultivaci skládky nebo ho budou Ostravské městské lesy používat pro výsadbu zeleně. V Ostravě bychom se tedy už neměli setkávat s černými skládkami typu zahnívajících hromad staré trávy," uvedl ředitel OZO Karel Belda.

Dodal, že množství odpadu ze zeleně v posledních letech prudce stoupá. V roce 2007 svezla společnost OZO Ostrava ze sběrných dvorů přes tisíc tun tohoto odpadu. Vloni už to však bylo 1680 tun, tedy o téměř šedesát procent více než předchozí rok. Nejvíce zeleného odpadu přijmou sběrné dvory mezi květnem a říjnem. Právě v říjnu lidé odevzdávají zeleně nejvíce.

"Nová kompostárna je schopná ročně přijmout osm tisíc tun zeleně. Při kompostování je důležitá skladba vstupního materiálu. Hlavní podíl tvoří tráva, důležitý je i obsah dřevní hmoty - dřevní štěpky z větví, piliny - aby bylo dosaženo optimálního poměru surovin pro výrobu kvalitního kompostu. Dalšími složkami mohou být listí a zelenina. Tyto složky se navzájem promíchají a uloží do takzvaných figur, ve kterých leží přibližně 21 dní. V této době probíhá intenzivní překopávání, čímž se do rostlinné hmoty dostává kyslík, který způsobuje žádoucí aerobní kvašení. Poté kompost uložený ve figurách dozrává za občasného překopávání. Asi po třech měsících teplota uvnitř figury klesne pod 40°C, což je znamením, že je kompost hotov. Vyrobený kompost se následně prosívá, čímž se z něj odstraňují případné nečistoty nebo nerozložené větší kousky dřeva, stonků rostlin apod. Následuje analýza složení kompostu, smíchání se zeminou a využití při rekultivaci skládky. Ve figurách na kompostárně v Ostravě-Hrušově je nyní uloženo téměř 2000 tun materiálu," sdělil ředitel.

Doplnil, že zatím nebude pro občany možná výměna jejich zeleného odpadu za kompost, ukáže se až po atestech, jestli kompost z Hrušova bude vhodný i na jejich zahrádky. Zatím budou lidé ze společnosti OZO využívat kompost nejen na rekultivaci městské skládky, ale také pro veřejnou zeleň a například i náspy dálnic a silnic.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů