Pátek, 29. března 2024

Super výdělek ze slunce

Výroba energie ze slunce je v Česku na vzestupu. Výhodné výkupní ceny přitahují stále více investorů.
Super výdělek ze slunce
Solárních parků v Česku kvapem přibývá. A rychlý nárůst odborníci očekávají i v příštích měsících a letech. Cena téměř čtrnáct korun za kilowatthodinu (elektřina z větru stojí 2,40) se stala magnetem i pro řadu zahraničních firem.
Energetický regulační úřad sice koncem června oznámil, že chce výkupní cenu razantně snížit, ale může tak činit jen postupně a ne více než o pět procent ročně. Boom proto jistě potrvá dál. Ostatně do roku 2010 má podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů v Česku činit osm procent.

Rekordman v Protivíně
Zatím největší sluneční elektrárna v České republice zahájila zkušební provoz letos v dubnu v jihočeském Protivíně.
Solární park firmy Energy 21 s instalovaným výkonem 3,5 megawattu se stane po svém dokončení českým rekordmanem. Společnost dnes vlastní a provozuje již sedm solárních elektráren, kromě Protivína i dosud největší elektrárnu v Dívčicích (výkon 2,85 megawattu), v Jaroslavicích, Hrádku, Vojkovicích, Krhovicích a Velkém Karlově. Jejich celkový výkon je 8,6 megawattu.
Další společnosti však již současnému lídrovi dýchají na krk. V běhu jsou projekty solárních parků, které mají mít instalovaný výkon 40 až 50 megawattů.
"S rozvojem českého trhu logicky roste i konkurence. Zejména v posledním roce jsme zaznamenali vstup řady světových výrobců a investorů na český trh," říká Daniel Kunz, předseda představenstva Energy 21. "Růst seriózní konkurence vnímáme spíše pozitivně, vyvíjí totiž tlak na kvalitu instalací i dodavatelských služeb," dodává. Nepřipravené a nekvalitní projekty podle Kunze pozvolna mizejí.

Výnosný jih
Přírodní podmínky - neboli počet hodin slunečního svitu - v Česku nejsou zrovna ideální. "Při užití vhodných technologií a výběru vhodné lokality však může být provoz solárních parků vysoce efektivní," potvrzuje Daniel Kunz.
Všechny fotovoltaické parky společnosti ostatně stojí na slunné jižní Moravě a v jižních Čechách. A návratnost projektů se podle Kunze pohybuje zpravidla mezi devíti až dvanácti roky.
Další fotovoltaická zařízení společnost staví v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku a v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. "Cílem naší společnosti není soutěžit ve výstavbě největší instalace, ale udržet si vedoucí postavení v celkovém rozsahu instalovaného výkonu," tvrdí Kunz
Využití sluneční energie má podle Energy 21 budoucnost i u menších projektů, než jsou elektrárny. Firma se zaměřuje i na výrobu střešních solárních systémů. "Solární střešní systém není řešením pouze pro haly nebo rozlehlé komplexy budov, ale i pro školy, nemocnice i rodinné domky," vysvětluje Kunz.
Pro investora je dnes možné a výhodné realizovat instalaci už od dvou kilowattů v nejvyšším výkonu, což odpovídá střeše o ploše deseti až dvaceti metrů čtverečních.

Po vodě slunce
Dalším významným hráčem na slunečním trhu jsou ČEZ Obnovitelné zdroje.
"Naší ambicí je získat v nejbližších letech na neustále rostoucím množství sluneční elektřiny vyrobené v Česku významný podíl," vysvětluje generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.
Přestože dosavadní orientace skupiny byla spíše na jiné obnovitelné zdroje - vlastní 21 průtočných vodních elektráren s instalovaným výkonem do deseti megawattů na Labi, Divoké Orlici a dalších řekách (které vyrobily 212,3 milionu kilowatthodin elektřiny) -, do budoucna se chce orientovat více i na větrnou energetiku, využití biomasy a bioplynu a na energii slunce.
ČEZ Obnovitelné zdroje zprovoznily vůbec první českou sluneční elektrárnu tvořenou 200 fotovoltaickými panely, která je umístěná v areálu dukovanské elektrárny. "Sluneční elektrárna byla od roku 1997 do roku 2002 součástí komplexu větrných elektráren v lokalitě Mravenečník," vysvětluje tiskový mluvčí ČEZ Martin Schreier. "V současnosti slouží v rámci informačního střediska Jaderné elektrárny Dukovany k demonstračním účelům."
Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje v nejbližších letech počítá s výstavbou slunečních elektráren o celkovém instalovaném výkonu v desítkách megawattů, což si vyžádá náklady v řádu miliard korun.
Jedním z projektů v konkrétnější podobě je instalace fotovoltaických článků na střeše budovy malé vodní elektrárny Přelouč. Se zahájením provozu se počítá v letošním roce.
Výstavba dalších solárních parků je v tuto chvíli ve fázi přípravy, společnost momentálně zajišťuje potřebné náležitosti k zahájení výstavby.
Také Skupina ČEZ míří na jižní Moravu, do jižních Čech a do Polabí. Tedy, jak říká Martin Schreier, do lokalit s nejvyšší svítivostí a tam, kde již ČEZ působí a kde může využít své zázemí a vlastní pozemky. "Instalovaným výkonem by měly největší z plánovaných solárních parků patřit ke špičce v rámci České republiky," říká Schreier, ale konkrétnější být nechce.
V následujících patnácti letech hodlá skupina investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů energie celkem 30 miliard korun.

Parky i střechy
K prvním průkopníkům, kteří začali na tuzemském trhu s výstavbou solárních elektráren na klíč, patří firma HiTechSolar.
Postavila solární elektrárnu v Ostrožské Lhotě o celkovém výkonu 2,250 megawattu, která byla v době svého zprovoznění tuzemskou jedničkou a pořád patří mezi největší ekologické zdroje elektrické energie v Česku. Uherskohradišťská společnost podle slov své tiskové mluvčí Lucie Janišové poskytuje zákazníkům komplexní servis od vypracování projektu přes montáž až po připojení do sítě a zprovoznění solární elektrárny. A to jak velkým investorům, tak majitelům rodinných domků.
K dnešnímu datu postavila HiTechSolar kromě solárního parku v Ostrožské Lhotě (provoz zahájen v roce 2008) osm velkých solárních parků, chlubí se i největší střešní instalací v ČR (246 kilowattů), kterou zprovoznila též v loňském roce v obci Kunčina na Pardubicku.

AUTOR: Eva Bobůrková

8 procent
má do roku 2010 činit podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Obnovitelné zdroje v Česku
Do roku 2020 se ČR zavázala ke zvýšení podílu obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě energie na třináct procent.
Celková hrubá výroba elektřiny dosáhla v ČR v roce 72 tisíc gigawatthodin, z obnovitelných zdrojů 3738 gigawatthodin, z toho na fotovoltaické systémy připadá dvanáct megawatthodin.
Podíl obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny činil 5,19 procenta.
Ke konci dubna 2009 byly v Česku v provozu sluneční elektrárny o celkovém instalovaném výkonu téměř 65 megawattů.
V ČR je zhruba 50 kilometrů čtverečních ploch využitelných pro fotovoltaické systémy. Ze sluneční energie můžeme získat ročně asi 5500 gigawatthodin.

Zdroj: Energetický regulační úřad
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů