Čtvrtek, 28. března 2024

Pylové zpravodajství: Sezona plísní je stále na svém maximu

Pylové zpravodajství: Sezona plísní je stále na svém maximu

Východní Čechy - Uplynulý týden přinesl v důsledku četných srážek jen nižší koncentraci vzdušných alergenů. Ve složení pylových alergenů nedošlo k žádným podstatným změnám.

Dominovaly stále trávy, hojná byla kopřiva, přibylo merlíkovitých. Jitrocel a šťovík se držely na stejné úrovni, sezona lípy již pozvolna končí i ve středních polohách. Naopak sezona plísní je stále na svém maximu, v ovzduší se objevovalo velké množství spór především Cladosporium a Alternaria.

Dominantní alergeny:
trávy, plísně, jitrocel, šťovík, merlíkovité, kopřivovité.

Pylová předpověď na další období:
Také v nejbližším období zůstanou trávy nejvýznamnějším alergenem. Letošní sezona trav je však již za hlavním vrcholem. Očekáváme stále spíše nižší, maximálně středně vysokou koncentraci alergenů v ovzduší, v době přeháněk a bouřek se množství pylových alergenů vždy výrazně sníží. Přibude pylu merlíkovitých, hojná bude stále kopřiva, sezona lípy bude doznívat. Pyl jitrocele a šťovíku se bude vyskytovat v přibližně stejném počtu. Spóry plísní, především Cladosporium a Alternaria, se budou objevovat stále v obrovském množství.

Zdroj: www.pylovasluzba.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů