Pátek, 26. dubna 2024

Proti povodni pomůže sto dvacet strážných andělů

Proti povodni pomůže sto dvacet strážných andělů

Ústí nad Labem - Ústecký kraj se stane prvním krajem v ČR, který bude mít plošný varovný systém proti náhlým záplavám.

„Je to výborný projekt. Integrovaný varovný systém bude kompletně funkční v roce 2011. Letos je zpracován projekt. Kraj je garantem projektu. Náklady dosáhnou 44 milionů korun,“ uvedl Arno Fišera, náměstek hejtmana Ústeckého kraje.

Z letošních lokálních záplav na Moravě a v Jižních Čechách je zřejmé, že záplavám je těžké zabránit, je ale možné obyvatele před blížící se povodní varovat. Nejlépe pomocí lokálních hlásných a varovných systémů. Jde o srážkoměry pro sledování objemu srážek a hladinoměry, které zaznamenávají pohyb hladiny vodních toků. Data jsou ukládána do registrační jednotky a přes internet přenášena do serveru, kde jsou automaticky vyhodnocována.

„Z absolutních hodnot a dynamiky jejich změn lze signalizovat nebezpečí povodně či krátkodobé záplavy. Takové stanice automaticky výstražnými SMS zprávami umí varovat obyvatele o hrozícím nebezpečí. Stanice nejsou závislé ani na zdroji elektrického proudu,“ uvedl expert v energetické a geologické oblasti František Titl, který se zabývá i varovnými systémy v oblasti hydrologie u společnosti Aquatest.

Ústecký kraj se začal tím zabývat již od roku 2005. Z iniciativy Severočeského sdružení obcí a za podpory Ústeckého kraje vznikl projekt hlásného a varovného povodňového systému na drobných vodních tocích kraje. Podle tehdejšího výkonného ředitele Severočeského sdružení obcí Pavla Tošovského v roce 2006 byla realizována pilotní etapa. Bylo instalováno jedenáct stanic měřících hladiny toků na Ústecku a Děčínsku. Zaznamenávaly kolísání hladiny vody.

120 strážných andělů

Tošovský vzpomíná: „Systém pružně reaguje na změny hladiny. Proto po vyhodnocení první etapy byla zpracována projektová dokumentace pro druhou etapu, kdy bude instalováno 98 dalších hladinoměrů a také 22 srážkoměrů po celém území Ústeckého kraje. Projekt byl odporován bývalým náměstkem hejtmana a současnému radnímu Radkem Vonkou a dalším funkcionářům kraje. Proto máme vůči jiným krajům náskok. V rámci Operačního fondu životního prostředí byl schválen ministerstvem životního prostředí a jeho realizace začne v letošním roce.“

Pokud srážkoměry budou signalizovat extrémní srážky a podle hladinoměrů začne rychleji stoupat voda v potocích, dá se předvídat, co se v dalších desítkách minut stane.

Tři kategorie povodní

1.Povodně způsobené krátkými intenzivními srážkami, takzvané bleskové povodně způsobené přechodem teplé, nebo studené fronty mají lokální charakter, vyskytují se pouze v létě (případ letošních červnových povodní).

2.Povodně způsobené vydatnými trvalými srážkami v délce trvání několika desítek hodin při přechodu výraznějších a plošně rozsáhlých cyklon – např. katastrofální povodně v srpnu 2002.

3. Povodně způsobené výraznými srážkami v období jarního tání – např. jarní povodně v roce 2006.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů