Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mořská tráva je ohrožená ekologickou krizí

Mořská tráva je ohrožená ekologickou krizí

Sydney – Mořská tráva patří k nejohroženějším ekosystémům světa, každý rok zanikne asi 110 čtverečních kilometrů jejího porostu. Problém je srovnatelný s mizením korálových útesů nebo tropických deštných pralesů, na loukách trav je totiž podle odhadů přímo závislých 70 procent mořských organismů.

Závažnou ekologickou krizi způsobuje podle všeho velký nárůst lidské populace, klimatické změny a celkové zhoršování ekologické situace, napsala na základě aktuální vědecké studie agentura Reuters.

Od roku 1879 vymizelo 29 procent všech známých druhů mořských trav a úbytek se v poslední době ještě zrychluje.

Obrovská krize i v moři

Za uplynulých zhruba 30 let se celková rozloha porostu mořských trav ročně snižuje přibližně o 110 čtverečních kilometrů. „Úbytek luk mořské trávy upozorňuje na závažnou ekologickou krizi v pobřežním ekosystému.

Pokud tento trend bude pokračovat, nebo se dokonce zrychlí, zvýší se ekologické ztráty, jejichž důsledkem budou i ztráty ekonomické,“ upozorňují australští a američtí vědci v aktuální studii, která bude publikována v oficiálním časopise americké Národní akademie věd (PNAS).

Nezbytná zásobárna potravy

Mořské trávy jsou velice důležité pro mořský ekosystém, poskytují potravu či životní prostředí tisícům ryb, ptáků i bezobratlých živočichů. Louky mořských trav mají velký význam i pro snižování oxidu uhličitého, který přispívá ke globálnímu oteplování.

Louka mořských trav o rozloze zhruba 0,4 hektaru dokáže pojmout asi osm tisíc kilogramů oxidu uhličitého, což je množství emisí, které do vzduchu vypustí například auto, které ujede více než 5600 kilometrů.

Podle odhadů je současná oblast pokrytá mořskou trávou velká asi 177.000 kilometrů čtverečních, což je více než dvojnásobek rozlohy České republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů