Čtvrtek, 25. dubna 2024

Benešov testuje novou technologii zpracování komunálního odpadu

Benešov testuje novou technologii zpracování komunálního odpadu

Benešov - Benešovská radnice testuje na skládce v Přibyšicích novou technologii třídění a zpracování komunálního odpadu. Měla by až o 60 procent snížit množství materiálu, které se bude skládkovat. Životnost skládky se tím prodlouží do roku 2020, řekl ČTK místostarosta Roman Tichovský.

Nová technologie je založena na principu takzvané anaerobní digesce, kdy biologicky rozložitelné látky kvasí v nádržích s pomocí speciálních bakterií za teploty asi 55 stupňů, vznikající bioplyn se pak přeměňuje na elektrickou energii, která jde do sítě. Tuhý produkt vzniklý kvašením se bude kompostovat. Vytříděné plasty a papír se předají k recyklaci a na skládku půjde jen nevyužitelný odpad.

Snížením množství odpadu vyvezeného na skládku klesnou náklady na skládkování. Skládka se nachází na pozemcích Neveklova, jemuž Benešov platí za každou tunu uloženého odpadu 600 korun. Díky nové technologii město zároveň splní podmínky zákona o odpadech, který předepisuje snížení skládkování biologicky rozložitelných odpadů.

Technologii vybudoval a provozuje Bio Servis Benešov, který je společným podnikem Technických služeb Benešov a IuT Czech, což je česká pobočka rakouské firmy Innovation und Technik. Podle Tichovského byl zkušební provoz zahájen v březnu. Kogenerační jednotka začala elektrickou energii vyrábět na začátku června.

Společnost Bio Servis Benešov začala zařízení na zpracování biologického odpadu na přibyšické skládce stavět v říjnu 2007. Vkladem Benešova do společného podniku byly pozemky pro technologii a potřebné množství odpadu. IuT Czech, která má 65procentní podíl, vložila do partnerství know-how, vlastní kapitál a zajistila financování. Náklady na investici byly kolem 200 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů