Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Safex reaguje na stále se zvyšující poptávku po ekologických materiálech a zařazuje do svého portfolia nový produkt německého výrobce samolepicích fólií Intercoat, ekologickou fólii, určenou k potisku běžnými druhy inkjetových strojů.
Speciální polyolefinová fólie má tloušťku 87 mic a nabízí životnost až dva roky. Nabízí se ve dvou provedeních - bílé lesklé (IT1570) a transparentní lesklé (IT1572). Nalezne uplatnění zejména tam, kde je třeba klientům nabídnout ekologický materiál. Safex je jednou z prvních společností na českém trhu, která podobnou fólii nabízí.

U pramene Vltavy se dochoval maly zbytek horskeho smrkoveho pralesa. Patri mezi mista, kde se proti kurovci nezasahuje. Cast starych smrku zde proto uschla a pod nimi roste nova generace zeleneho pralesa. Neruseny proces obnovy prostrednictvim kurovce tu probiha tak jako uz mnohokrat v minulosti.
Hnuti DUHA ve spolupraci se spravou narodniho parku bude cele prazdniny provozovat informacni stanek, kde se turiste mohou dozvedet vice o prirodnich promenach pralesu na Sumave. Uz po tisicileti k nim patri i obcasne usychani casti smrku. Informace turistum tu budou podavat vyskoleni dobrovolnici, mezi ktere se muzete zaradit i Vy. Chcete-li v lete stravit 1-2 tydny zajimavou praci na Sumave, staci kliknout na http://www.hnutiduha.cz/index.php?cat=kalendar&id=69

Citáty týdne:

"Nemám limit. Sto milionů může být."
Jaromír Soukup,
majitel mediální agentury Médea a sponzor Demokratické strany zelených, o částce, kterou hodlá investovat, aby se na kandidátce této strany dostal na podzim do sněmovny.
MF Dnes, 24. 6. 2009
Velkopodnikatelé do parlamentu - super nápad. Ušetří se na lobbistech, na provizích a soukromé stamiliony na kampaň rozhýbou ekonomiku v krizi.

"Zajištění bezpečnosti bylo dražší kvůli výhrůžce ekologických aktivistů, že zaútočí na běžecké závody ve Vesci."
Kateřina Neumannová,
šéfka organizačního výboru únorového lyžařského šampionátu v Liberci, o jednom z důvodů, proč dnes akce dotovaná dvěma miliardami státem hlásí další finanční deficit 116 milionů korun.
ČTK, 25. 6. 2009
Mlčeti zlato. Ať je zlatá Katka ráda, že se na tratě a můstky nepokusili zaútočit daňoví poplatníci.

Druhým čtením ve sněmovně prošel návrh novely zákona o právu na informace o životním prostředí, který umožní vznik Národního geoportálu. Na něm lidé naleznou veškerá prostorová data o území České republiky, nejčastěji v podobě map. Není ale jasné, zda se novelu podaří schválit do konce funkčního období současné sněmovny. Kdyby před volbami poslanci zákon neschválili, nová sněmovna by se jím už nezabývala. Geoportál bude zahrnovat mapy, jež vytváří orgány veřejné správy a jež souvisejí s ochranou životního prostředí.

Velcí výrobci mobilních telefonů se na popud Evropské komise dohodli na harmonizaci nabíječek v rámci EU. V memorandu o porozumění se průmysl dobrovolně zavazuje k zajištění kompatibility nových mobilních telefonů s funkcí přenosu dat prostřednictvím mikro-USB konektoru pro připojení nabíječky. V budoucnu by tak mělo být používání mobilních telefonů pro uživatele jednodušší a měl by se snížit počet nabíječek, což bude mít pozitivní dopad na dopad na životní prostředí. Memorandum o porozumění podepsaly tyto společnosti: Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, Texas Instruments. Mimo to budou za účelem snadnějšího provádění memoranda o porozumění vypracovány nové normy Unie pro zajištění stálého bezpečného používání nabíječek. První generace nových mobilních telefonů by měla být k dostání na trhu EU od roku 2010.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů