Čtvrtek, 28. března 2024

I levné elektronické teploměry měří přesně

I levné elektronické teploměry měří přesně

Od letošního června je zakázán prodej rtuťových teploměrů. Pro měření tělesné teploty je třeba mít přesný přístroj. Časopis TEST otestoval 8 elektronických teploměrů. Levné kontaktní i drahé bezkontaktní teploměry jsou svou kvalitou srovnatelné. Některé drahé přístroje ovšem svou funkci neplní podle očekávání.

Zákaz prodeje rtuťových teploměrů přináší větší bezpečnost pro spotřebitele, ale i nižší zátěž pro životní prostředí. O kvalitě elektronických teploměrů kolují nejrůznější zvěsti a nepřesné informace. Pravdou je, že zdaleka ne každý přístroj měří přesně. A omylem, že drahé jsou lepší. Jeden z nejlepších teploměrů v testu stojí méně než 100 korun.

Na trhu jsou nabízeny teploměry pracující na základě různých technologií. Mezi nejprodávanější a nejlevnější patří kontaktní teploměry. Jsou malé, rychlé a teplota se s nimi měří nejlépe v ústní dutině.

Další kategorii představují ušní nebo čelní teploměry. I tyto modely jsou kontaktní a pracují na základě infračerveného záření. Práce s nimi je náročnější a při nesprávném použití "hlásí" nepřesné výsledky. Jejich cena je oproti kontaktním vyšší.

Bezdotykové teploměry byly v testu nejméně spolehlivé. "Mohou se jevit jako velice praktické a hygienické, ale přesnou teplotu s nimi naměřily s obtížemi i zkušené zdravotní sestry! ," uvádí Václav Beneš, redaktor časopisu TEST. Testovaný bezdotykový teploměr přitom stál přes dva tisíce korun.

Kromě hodnocení jednotlivých výrobků lze v testu nalézt i podrobné rady, jak správně měřit teplotu pomocí elektronických teploměrů u dětí a dospělých.

Test elektronických teploměrů lze objednat jako dosílku časopisu TEST, vydání 11/2008. Je také přístupný na www.dtest.cz, pro předplatitele časopisu.

Časopis TEST, Občanské sdružení spotřebitelů TEST

Kontakty:
JUDr. Ida Rozová, dtest@dtest.cz, tel.: 227 027 632
Václav Beneš, benes@dtest.cz, tel.: 227 027 632, mobil: 604 660 290

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů