Pátek, 19. dubna 2024

Za smaragdy do Alp

Za smaragdy do Alp

Oberpinzgau Oberpinzgau

Krajina na západ od Salcburska, kde mladá říčka Salzach shromažďuje ledovcové přítoky z Vysokých Taur, se nazývá Oberpinzgau. Oblast Oberpinzgau leží z převážné části v rakouském národním parku Hohe Tauern. Celý park se vyznačuje střídáním hor pokrytých ledovci a údolí s vodopády. Návštěvníci zde nacházejí idylická a nerušená místa. Nejrozsáhlejší aktivitou je zdejší turistika převážně po ledovci.
 
Národní park má opravdu co nabídnout. Mezi vrcholy se rozkládá několik údolí, každé se zcela jiným lákadlem. Habachtal je známý jako někdejší naleziště smaragdů vysoké kvality. Dnes se zde pořádají mineralogické exkurze a mnozí zde pátrají po nerostech a polodrahokamech na vlastní pěst. V údolí Untersulzbachtal se pro změnu přes 500 let těžilo velké množství mědi a stříbra, do jejichž dolů je možno nahlédnout ještě nyní.
 
Kdo chce šplhat po horách, pro toho je velkou výzvou vrchol Großvenediger vysoký 3 677 m.n.m., který se svým krásným a elegantně vyhlížejícím vrcholem září jako diamant. V okolí se nachází i mnoho jiných „třítisícovek“, jejich pokoření se však nedoporučuje bez odpovídajících zkušeností a už vůbec ne bez potřebné výbavy. Je naopak vhodné využít služeb místních horských průvodců.
 
Jednoduší trasy pro pěší i cyklisty vedou často okolo pohodlných horských chat. I v nižších polohách ovšem po cestě potkáte spoustu geologických i biologických zajímavostí – jednou z nich je hnízdiště supů bělohlavých v Hollersbachtalu. Vyhlášená je vodopádová stezka, kde nejvyšší Krimmlské vodopády dosahují výšky 380 m a jedná se proto o největší vodopády Alp. Jedna ze tří lanovek vede na horu Wildkogel, odkud je nezapomenutelný výhled na Großvenediger při západu slunce.
 

Kultura v oblasti Oberpinzgau je také velmi pestrá. V obcích Mittersill a Bramberg jsou vlastenecká muzea zaměřená na zdejší geologické bohatství, ale zdaleka ne jen na něj. Planetárium v Königsleitenu s interaktivním prohlídkovým programem leží v nadmořské výšce 1 600 m.n.n. a je alpským primátem.

 
Protože se středisko rozkládá převážně na území národního parku, možnosti aktivního sportu jsou zde poměrně omezené. Dovolená v Oberpinzgau je určena převážně rodinám s dětmi, nabízí spíše obdivuhodné a velkolepé přírodní a kulturní zážitky než sportovní vyžití.

ZDROJ: www.letni-alpy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů