Pátek, 29. března 2024

Hlasování o sedm přírodních divů světa končí o dnešní půlnoci

Hlasování o sedm přírodních divů světa končí o dnešní půlnoci
Internetové hlasování, ve kterém světová veřejnost vybere přes 70 semifinalistů soutěže o budoucích sedm "přírodních divů světa", končí dnes o půlnoci. Česko ve světovém klání zastupuje Pravčická brána v národním parku České Švýcarsko. Seznam 77 semifinalistů zveřejní organizátor klání, nadace New7wonders se sídlem v Ženevě, ve čtvrtek 9. července na stránkách www.new7wonders.com. Vítězná sedmička přírodních divů, které se přiřadí k divům světa stvořených člověkem, by měla být známa v polovině roku 2011.

Čtvrtfinálové hlasování začalo před půl rokem. Lidé v něm vybírali z celkem 261 návrhů ze 222 zemí. V soutěži jsou taková světoznámá místa jako národní park Grand Canyon, Niagarské vodopády, či jezero Loch Ness.

Česko mezi nominovanými zatím neoficiálně zastupuje Pravčická brána v národním parku České Švýcarsko. Svými rozměry - výška klenby je 16 metrů, vlastní oblouk měří 27 metrů - je největší pískovcovou skalní bránou v Evropě. Správci parku se v souvislosti s možnou popularitou obávají přílivu turistů, protože v oblasti chybí kvalitní infrastruktura, hlavně dostatek hotelů a parkovišť. Nadměrná turistika se již na kvalitě pískovcového útvaru podepsala; způsobila nadměrnou erozi pískovcového oblouku. Počátkem 80. let byl proto vstup na pískovcový útvar zakázán.

Slovensko v mezinárodním klání zastupuje Štrbské pleso v národním parku Vysoké Tatry.

Poslední fáze hlasování začne v červenci poté, co mezinárodní tým odborníků na přírodu v čele s bývalým šéfem Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Federikem Mayorem 21. července zveřejní původní seznam, zredukovaný na 28 finalistů. Lidé budou moci o vítězích hlasovat prostřednictvím internetu, telefonicky a textovými zprávami až do roku 2011. Tým expertů mezitím navštíví všech 21 finalistů, které budou moci představit přírodní bohatství místa celému světu.

Výběrový proces začal v roce 2007, kdy nadace shromáždila prostřednictvím internetu 441 nominací. Poté vybrala z každé země ty kandidáty, kteří získali nejvíce hlasů, a vytvořila tak seznam 222 lokalit. Celkový seznam se rozrostl na 261 účastníků poté, co na něj byla zařazena místa sdílená dvěma nebo více zeměmi - jako Niagarské vodopády a Hořejší jezero prostírající se na hranicích mezi Kanadou a Spojenými státy či hora Matterhorn mezi Švýcarskem a Itálií.

Organizace také uspořádala hlasování o nových sedmi divech světa stvořených lidskýma rukama. Výsledky zveřejnila v roce 2007. Zvítězily pyramidy v egyptské Gíze, italské Koloseum, čínská Velká zeď, indický palác Tádžmahal, jordánské skalní město Petra, brazilská socha Krista Spasitele, ruiny indického kultovního města Machu Picchu v peruánských Andách a zřícenina mayského města Chichén Itzá s jeho nejznámější Kukulkánovou pyramidou na mexickém poloostrově Yuacatán. Výběru nejkrásnějších divů světa stvořených člověkem se tehdy zúčastnilo na 100 milionů lidí.

Organizátoři výběru přírodních skvostů by chtěli překonat počet hlasujících nejméně desetinásobně.

Podle zakladatele a předsedy nadace Bernarda Webera je soutěž o sedm přírodních divů odlišná od předchozího výběru. "Zjišťujeme, kolik neuvěřitelně nádherných míst na Zemi ještě mnoho lidí nezná," uvádí Weber na webu projektu, jehož hlavním mottem je slogan "Chceme-li něco zachránit, musíme to nejdřív doopravdy ocenit."

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů