Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rádi bychom Vás informovali, že až do 24. července 2009 je možno podávat žádosti
na Státní fond životního prostředí v rámci 3. výzvy programu neinvestiční podpory
rozvoje sítí environmentálních vzdělávacích, poradenských a informačních center
a programu neinvestiční podpory projektů zaměřených na aktuální témata z oblasti
životního prostředí. 
Bližší informace o programu naleznete na stránce:
http://www.sfzp.cz/clanek/256/902/aktualni-nabidka-podpory-pro-rozvoj-environmentalniho-vzdelavani-a-osvety/

Státní geologický ústav Republiky československé byl založen 7. 7. 1919. Na dnešní den proto připadá datum vzniku České geologické služby, která si tak letos připomíná významné jubileum 90 let od svého založení. Ve foyer budovy ředitelství ČGS bude k dnešnímu dni přichystána výstava k 90. výročí ČGS, včetně fotografií osobností ředitelů z celé historie ČGS. V průběhu dne budou také spuštěny internetové stránky věnované 90. výročí České geologické služby (www.geology.cz/1919), kde naleznete například zajímavosti z historie, výběr publikací z 90leté produkce Vydavatelství ČGS, fotoreportáže z dobových fotografií nebo publikace o významných osobnostech geologie. Tisková zpráva o založení České geologické služby je ke stažení v nadpisu.

V rámci společné pracovní schůzky pracovních skupin 4,5 a 6 mezinárodního projektu One Geology Europe byla dne 25. června představena publikace společné přehledné česko-slovenské mapy. Publikace mapy se opírá o využití moderních informačních technologií, doporučení OGC a budoucí doporučení závazné direktivy INSPIRE. Mapa je publikována ve formátu WMS a WFS s GeoSciML. Služba spolu s dynamickou legendou je položena do podkladu Google. Aplikace syntetizující data ze dvou uzlů (český a slovenský) byla vyvinuta v ČGS pouze s užitím volně šiřitelného software.

90 miliard tun
Tolik mikroorganismů žije pod povrchem usazenin na hlubokomořském dně všech oceánů. Odpovídá to přibližně desetině množství uhlíku, který obsahují všechny deštné pralesy na Zemi. Většinu - téměř 87 procent - této biomasy tvoří primitivní mikroorganismy skupiny Archea, které jsou nejstarší formou života na Zemi.

Poslední kapitolu do historie povodní si Brno zapsalo v roce 1997. Tehdy byl metr vody v některých domech v Komárově, lidé převařovali vodu k pití a železnice na sever i na jih byla zatopená. Dvanáct let poté brněnský magistrát oznámil, že chystá ve městě protipovodňová opatření na čtyřech úsecích řek Svratky i Svitavy v Brně. Hotové však budou nejdříve za šest či sedm let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů