Pátek, 19. dubna 2024

V meandru Třebovky vyroste Park na lávkách

Nadace PROMĚNY nedávno uzavřela grantové řízení na podporu rozvoje městské veřejné zeleně, které vyhlásila v loňském roce.
V meandru Třebovky vyroste Park na lávkách
Grantovou výzvou tehdy oslovila více než 260 měst a obcí z celé České republiky, z nichž dvě sídla mohla získat po až 25 milionech korun ve formě nadační podpory na uskutečnění svého projektu založení či obnovy městského parku. Úhradu 10 až 40 % celkových nákladů na realizaci projektu přitom musí nést město. Letos byl grant správní radou nadace PROMĚNY přiznán České Třebové a Sušici.

Oslovená sídla posílají nadaci své projektové záměry, z nichž odborná komise vybere ty, které nejlépe vyhovují smyslu grantového programu. Na jejich základě pak příslušná města spolu s nadací vyhlásí urbanisticko-architektonickou soutěž Cena nadace PROMĚNY. Její letošní první ročník měl formu tzv. vyzvané architektonické soutěže. Z ní vzejde nejvhodnější a nejzajímavější návrh, jak projektový záměr nejlépe uvést do života.

POMOC BĚHEM CELÉHO PROJEKTU

Nadace není pouhým "zprostředkovatelem", ale aktivním účastníkem celého procesu: Od vzniku prvních soutěžních návrhů až po otevření nového parku poskytuje obci odbornou a komunikační podporu ve spolupráci s přizvanými konzultanty. I s ohledem na nemalé sumy, které poskytuje, je nadace jakýmsi garantem jejich účelného využití a současně pečlivým koordinátorem všech etap projektu. Petra Hrubošová z nadace PROMĚNY upozorňuje, že vybrané sídlo dostává prostředky na všechny zásadní etapy rozsáhlé investiční akce, jakou obnova veřejného parku bezesporu je, a může ji tak provést relativně rychle. V projektu je zachována kontinuita; tým, který stojí u prvních architektonických studií, je i u otevření parku veřejnosti. To se výrazně promítá do kvality uskutečněného projektu.

Česká Třebová se o grant ucházela projektovým záměrem na vybudování zcela nového parku v nevyužívané lokalitě, kterou místní obyvatelé znají pod názvem Benátky a jež se uprostřed města v meandru řeky Třebovky rozprostírá na zhruba 2,3 hektaru.

Jak uvedla Ing. Ivana Vrbická, vedoucí odboru životního prostředí českotřebovské radnice, měl by se nově založený park stát dostupným místem pro aktivní i pasivní rekreaci občanů a měl by nabízet nové volnočasové aktivity obyvatelům města všech věkových kategorií. Po verdiktu soutěžní poroty v čele s Ing. arch. Jaroslavem Wertigem je dnes už jasné, že nový park získá podobu v souladu s návrhem z ateliéru ZAHRADA NAD METUJÍ s. r. o., který v soutěži Cena nadace PROMĚNY 2009 zvítězil a staví na "vznášejících se lávkách" a do nich vrůstajícího mobiliáře.

CESTY SE "VZNÁŠEJÍ" V PROSTORU

"Vítězný návrh týmu autorů vedených Ing. Tomášem Jiránkem zaujal hlavně citlivým přístupem k přírodě i originálním pojetím cestní sítě, které se stalo motivem celého návrhu. Nikdo mu nyní už neřekne jinak než Park na lávkách," vysvětluje Petra Hrubošová. Ing. Ivana Vrbická dodává: "Návrh plně respektuje a dále rozvíjí dané území. Měl by se stát příjemnou enklávou přírody uprostřed města, a doplněný o vhodné prvky a vybavení pak důvodem k návštěvě pro děti i dospělé, pro chvilku odpočinku a relaxaci v prostředí obklopeném zelení."

Nyní se vítězný návrh veřejnosti představuje na webu města (www.ceska-trebova.cz pod odkazem Informace města a městského úřadu - Rozvoj města), stejně jako na webu nadace PROMĚNY (www.nadace-promeny.cz) či webu Společnosti Petra Parléře (www.cenapp.cz - viz odkaz Architektonické soutěže). Společnost Petra Parléře totiž nadaci PROMĚNY pomohla při přípravě podmínek vyzvané architektonické soutěže a zajišťovala i administraci celého procesu.

Co se bude dít dál? Už se chystají další jednání mezi nadací PROMĚNY a městem ohledně příprav a zajištění všech podmínek nutných pro úspěšné započetí projektu. Pak dojde k podpisu smlouvy o poskytnutí nadačního příspěvku a bude už také znám podrobnější harmonogram realizace projektu. V polovině srpna by měla být v českotřebovském Kulturním centru zahájena výstava všech čtyř soutěžních návrhů. Na podzim je naplánováno veřejné projednání vítězného návrhu Parku na lávkách, a to za účasti jak zástupců města, tak nadace PROMĚNY a autorského týmu architektů. Následovat bude projekční příprava a maraton obstarávání potřebných povolení, aby se park v meandru Třebovky mohl začít budovat už na podzim příštího roku. První návštěvníci by do Parku na lávkách měli zavítat koncem roku 2011.

ŠANCE PRO MUNICIPALITY

Ředitelka nadace Gabriela Navrátilová o soutěži říká: "Cena nadace PROMĚNY 2009 je prvním ročníkem urbanisticko-architektonické soutěže, kterou pořádáme. Pro naši práci je zajímavé a přínosné srovnání pohledů čtyř různých ateliérů, které byly k soutěži vyzvány, na jedno společné zadání. V každém ze soutěžních návrhů lze totiž spatřit trochu jiný motiv, na němž je celkové řešení parku postaveno. I když vítěz je podle pravidel jen jeden, všechny soutěžní návrhy obsahují zajímavé momenty a zaslouží uznání."

Ing. Ivana Vrbická uzavírá: "Obrovským přínosem tohoto grantového programu je šance daná municipální sféře vytvořit si nová, kvalitativně důležitá přírodní prostředí, která jsou zatím mnohde potlačována či mizejí pod tlakem urbanisticky významných celků. Program rozvíjí možnosti vytvářet přírodní prostředí v centru měst jako prvek vyvažující dnešní shon a stres a dávající občanům i v současném prostředí města možnost krátkodobé rekreace, případně sportovního, kulturního či jiného vyžití."

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů