Čtvrtek, 28. března 2024

Čtyři náklaďáky odvezly ze Šídlováku nežádoucí vodní rostliny

Čtyři náklaďáky odvezly ze Šídlováku nežádoucí vodní rostliny

Stovky kilogramů vodních rostlin stolístků a nabalených zelených vláknitých řas odstranili v minulých dnech odborníci z Šídlovského rybníku v Plzni. Regulují tak vegetaci, která se rozrostla po více než 90 procentech plochy téměř tříhektarového rybníka. Snaží se najít rovnováhu mezi přírodním stavem, kdy vodní rostliny významně zlepšují a udržují dobrou kvalitu vody, a požadavky lidí na koupání ve vodě.

Je to jedno z opatření, které v rybnících provádějí správci městské zeleně. Manipulací se složením ryb a vodními rostlinami a chemickým ošetřením sedimentu město už čtvrtým rokem zlepšuje kvalitu vody v největším rybníku Plzně - Boleveckém rybníku. Podle odborníků se kvalita vody zlepšuje. Za rok se budou rostliny částečně sekat i tam.

Smyslem není odstranit všechny stolístky, ale pouze omezit jejich výskyt v části rybníka. Sečení se provádí z loďky dvěma ponořenými motorovými kosami. Je to první zařízení svého druhu dovezené do ČR, a to z Anglie. "Kosy dokážou velice účinně odstřihovat vodní vegetaci v hloubce až 1,9 metru. To je úplně optimální, abychom ty rostliny úplně nezlikvidovali, ale aby plavci měli dostatek vodního sloupce pro sport," popsal hydrobiolog Jindřich Duras.

Posekané rostliny vyplavou na hladinu, odkud se pak stahují na břeh. Z vysečené části rybníka odvezla vodní biomasu asi čtyři nákladní auta.

Vodní vegetace tvoří podle Durase i Richarda Havelky, který má v Plzni na starosti péči o zeleň, lesy a vodní plochy, mimořádně účinný filtr pro dobrou kvalitu průzračné vody. "Vodní rostliny odebírají z vody živiny a také zachycují nerozpuštěné látky," vysvětlil Duras. Tím, že omezují pohyb vody, podporuje se sedimentace a všechny i mikroskopické částečky se ve vodě rychle usadí. Vědci prý také prokázali, že vodní rostliny uvolňují látky působící proti růstu sinic.

"Hledáme rovnováhu. Ale lidé by si měli uvědomit, že rybník není bazén. Pokud se chtějí koupat v přírodním rybníku s čistou vodou, musejí počítat s tím, že tam porostou také vodní rostliny," řekl Havelka. I když Šídlovský rybník zarostl, kvalita vody pro koupání je dobrá. Správci zeleně hledají, jaký způsob redukce vodních rostlin je nejlepší. Kromě kos zkoušeli také loď s žací lištou, která umí sekat půl metru pod hladinou.

Lada Pešková

http://zpravodajstvi.plzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů