Pátek, 19. dubna 2024

Zelená úsporám spustila na webu kalkulačku

Zelená úsporám spustila na webu kalkulačku
Ministerstvo životního prostředí v rámci programu Zelená úsporám zaměřeného na úspory energie a obnovitelné zdroje domácností v rodinných a bytových domech spustilo v úterý na svých internetových stránkách kalkulačku hospodárného vytápění. Lze tak jednoduše propočítat, na kolik vyjde vytápění bytu či domu.

Kalkulačka vypočte průměrnou spotřebu tepla na vytápění a zařadí objekt do škály od mimořádně hospodárného až po extrémně nehospodárný. Zároveň poradí, od jaké hranice spotřeby tepla má dům šanci na získání dotace z programu Zelená úsporám, a navrhne, jaká opatření provést pro zlepšení hospodárnosti vytápění, a tím dosáhnout nejen finančních úspor, ale nižšími emisemi skleníkových plynů přispět i k lepšímu životnímu prostředí.

Pro výpočet hospodárnosti vytápění stačí zadat základní údaje – velikost vytápěné podlahové plochy, teplotu, na kterou se dům vytápí, zdroj vytápění a množství spotřebovaného uhlí, plynu, elektřiny nebo jiného otopu za jeden rok. Aby měl výsledek co nejlepší vypovídací hodnotu, porovná kalkulačka zadané údaje i s regionálními klimatickými daty za zvolené období.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů