Pátek, 29. března 2024

Led v Arktidě se dramaticky ztenčil

Led v Arktidě se dramaticky ztenčil
Mezi léty 2004 až 2008 se ledová pokrývka zmenšila o 1,54 milionu čtverečních kilometrů.

Led pokrývající Severní ledový oceán se podle americké vesmírné agentury NASA od roku 2004 dramaticky ztenčil. Vědci dosud věděli, že led v Arktidě se zmenšuje co do rozsahu, nyní ale satelity odhalily, že ubývá i na tloušťce. Jeho množství má přitom vliv na počasí a klima celé planety. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle NASA se led od roku 2004 ztenčoval téměř o 18 centimetrů ročně. Za poslední čtyři zimy jej tak ubylo zhruba 70 centimetrů. "Dokonce i v letech, kdy celková plocha ledu v Severním ledovém oceánu zůstává stabilní anebo mírně roste, tloušťka a objem ledové pokrývky klesají, a led je tak náchylnější k průběžnému ubývání. Naše data umožní vědcům lépe pochopit, jak rychle se objem arktického ledu zmenšuje a jak brzy se dočkáme Arktidy, která bude v létě téměř bez ledu," uvedl vědec Ron Kwok z NASA.

Z výzkumu také vyplývá, že taje starý a hustší led, který je nahrazován novým a chatrnějším. Podle vědců je to důležité, protože starý led je odolnější a dokáže vydržet déle než jedno léto. ledu. Mezi léty 2004 až 2008 se ledová pokrývka zmenšila o 1,54 milionu čtverečních kilometrů, což odpovídá rozloze Aljašky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů