Čtvrtek, 28. března 2024

Téměř polovina úsporných zářivek má nižší životnost

Úsporné zářivky spotřebují čtyřikrát méně elektrické energie než klasické žárovky.
Téměř polovina úsporných zářivek má nižší životnost

Mají také delší životnost. Avšak 15 z 36 testovaných modelů má životnost výrazně nižší, než je deklarováno na jejich obalu. Nákup některých modelů se nevyplatí kvůli vysokým pořizovacím nákladům.

Od září letošního roku platí zákaz prodeje všech matných a čirých žárovek s příkonem 100 a více wattů se závitem E27. O rok později bude zakázán prodej všech žárovek s příkonem od 75 W. Pořízení úsporné zářivky se brzy stane nutností. O kvalitě těchto výrobků koluje mnoho nepřesných informací. Výsledky testu, v němž se kromě světelných vlastností zkoušela i životnost, ukazují na přednosti, ale i nedostatky zářivek jednotlivých značek.

Jedním z často zmiňovaných problémů úsporných zářivek je jejich pomalý start. Některým výrobkům trvá mnoho sekund, než dosáhnou plné svítivosti. Existují ale i velmi rychlé zářivky, i když "okamžitého" náběhu jako u žárovky technicky dosáhnout nelze. Tyto vlastnosti se ještě zhoršují při nižší okolní teplotě. "Nejhorší modely potřebují celou minutu, aby dosáhly plné svítivosti při teplotě -10 ˚C", upřesňuje Václav Beneš, redaktor časopisu TEST. To omezuje možnosti použití těchto výrobků jako venkovních svítidel.

Další slabou strán! kou úsporných zářivek je životnost některých z nich. Sice většinou zcela nezhasnou, ale mohou rychle ztrácet svoji svítivost. "Po dvou letech i dobrá úsporná zářivka ztrácí 10 až 15 procent své původní svítivosti," vysvětluje Beneš. 15 testovaných výrobků ovšem výrazně ztratilo svítivost již po 1500 hodinách, které se rovnají čtvrtině minimální deklarované životnosti 6000 hodin (odpovídá šesti letům provozu).

Pořizovací náklady úsporných zářivek jsou stále ještě vysoké. Ceny testovaných výrobků se pohybovaly od devadesáti do tří set korun. V kvalitě přitom mezi zářivkami různých cenových kategorií nejsou žádné rozdíly, existují drahé podprůměrné i levné dobré. Nejlepší zářivka v testu značky Osram je zároveň jednou z nejlevnějších testovaných.

Dvě zářivky z testu se nevyplatí kupovat. Mají totiž tak nízkou životnost, že dvě žárovky, které by bylo nutno použít jako alternativu, by prosvítily méně peněz, než kolik činí pořizovací náklady těchto zářivek.

Test 36 kom! paktních úsporných zářivek vyšel v červnovém vydání časopisu T! EST.

Kromě testu úsporných zářivek vyšel v rozšířeném vydání časopisu velký test vysavačů, test dětských autosedaček, přípravků proti celulitidě a srovnání nabídky cestovního pojištění.

Kontakty:
JUDr. Ida Rozová, dtest@dtest.cz, tel.: 241 404 922
Václav Beneš, benes@dtest.cz, tel.: 241 404 922, mobil.: 604 660 290

Zajištění nezávislosti a objektivity testů: výrobky se nakupují v obchodech a analýzy probíhají v nezávislých laboratořích a zkušebnách. Na stránkách spotřebitelského časopisu nesmí být publikovány žádné reklamy či inzeráty. Náklady spojené s testováním výrobků hradí spotřebitelská organizace. Finanční prostředky získává prodejem časopisu, z grantů a státní dotace.

Občanské sdružení spotřebitelů TEST, založeno v roce 1992, je vydavatelem časopisu TEST. Na jeho stránkách jsou publikovány výsledky nezávislých a objektivních testů výrobků, varování před nebezpečnými a zdravotně závadnými výrobky, informace o právech, které chrání spotřebitele a posilují! jejich postavení vůči prodávajícím a další rady. V letech 1994 až 2007 publikovalo sdružení na stránkách časopisu TEST informace o 7302 výrobcích, varovalo před 471 nebezpečnými výrobky (většina byla určena dětem) a upozornilo na 467 nekvalitních a klamavých výrobků. Sdružení je členem mezinárodní organizace International Consumer Research and Testing (ICRT).


Kontaktní osoba: Václav Beneš
Telefon: 241 404 922
E-mail: benes@dtest.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů