Čtvrtek, 28. března 2024

Výstava fotografií z povodní v Českých Budějovicích se snaží pomoci postiženým záplavami

Výstava fotografií z povodní v Českých Budějovicích se snaží pomoci postiženým záplavami
Fotografie povodní pomohou vyplaveným Jihočechům. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) řekl agentuře Mediafax, že výtěžek z právě zahájené prodejní výstavy fotografií letošních povodní půjde na konto krajské sbírky na pomoc a odstranění následků povodní.

V galerii U Beránka v Českých Budějovicích začala ve čtvrtek prodejní výstava fotografií z povodní, které v minulých dnech zasáhly Jihočeský kraj. Výtěžek autoři věnují na konto krajské sbírky 47 49 47 49/0300 na zmírňování a odstraňování následků povodní. Výstavu společně s autory zahájil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který nad ní převzal záštitu a jednu fotografii si také zakoupil. Autory snímků jsou jihočeští fotoreportéři.

Fotografie zobrazují jihočeská města a vesnice, kterými se letošní povodeň prohnala s největší silou. Zachycují masu vody valící se přes přeliv Husinecké přehrady, razící si cestu do lidských příbytků. Fotografové zachytili lidi, kteří opouštějí zaplavenou zahradu, odklízejí bláto ze svých domů, ale vyfotili i děti, které si hrají na zatopeném poli a vylévají vodu z holínek.

„Chtěli jsme výstavu udělat rychle, aby v lidech ještě zůstal pocit, že někomu mohou pomoct. Smyslem akce je vybrat peníze, které pošleme na jihočeské povodňové konto. Cena velkých fotografií, které jsou dělané speciální technikou, je stejná jako číslo letošního letopočtu. Zapaspartovaná fotka formátu A4 stojí 2009 korun. Fotografie pohlednicového formátu vyjde na 50 korun,“ uvedl jeden z organizátorů, fotograf David Veis.

Rychlé zorganizování expozice a snahu pomoci uvítal také jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Je jasné, že když se fotografové někde objeví při takovém neštěstí, jsou nazýváni hyenami. Ovšem je to nejlepší způsob, jak se mohou ostatní lidé o hrůzách dozvědět a pak začnou spontánně přispívat,“ uvedl na vernisáži Zimola.

Výstava Povodně 2009 potrvá v galerii U Beránka v Krajinské ulici v Českých Budějovicích do 15. srpna. Prodané fotografie formátu A4 budou autoři průběžně nahrazovat novými. Žádná z prodaných se nebude znovu přidělávat, a tak si kupci domů odnesou originál.

Autor: Dobrin Stojčev

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů