Čtvrtek, 28. března 2024

Líska pomáhá školám a organizacím chovat se ekologicky

Líska pomáhá školám a organizacím chovat se ekologicky
VSETÍNSKO - Líska - občanské sdružení pro environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu (EVVO) ve Zlínském kraji již čtvrtým rokem pokračuje v poskytování informačních a poradenských služeb pro školy, neziskové organizace i veřejnou správu. Podílí se na organizaci osvětových akcí a kampaní, ekologických olympiád či tvorbě tištěných materiálů týkajících se této oblasti.

Prostřednictvím e-mailové rozesílky rozesílá kancelář takzvané infobalíčky, které obsahují pozvánky, odkazy na knihy, finanční zdroje, příklady dobré praxe a materiály týkající se EVVO. Infobalíčky jsou rozesílány přibližně jednou za dva týdny. Jsou číslovány a označovány, že jde o rozesílku Lísky.

„Informace jsou mimo jiné zveřejňovány i na www.liska-evvo.cz. Informační balíčky tvoří převážně pozvánky na vzdělávací a osvětové akce, na akce pro děti a mládež, informace o změnách v legislativě, o dění v oblasti EVVO a neziskového sektoru. Zájemci se v nich dočtou také o vyhlašovaných grantech, publikacích nebo pomůckách či zajímavostech z oblasti EVVO,“ přiblížila předsedkyně Lísky Iva Koutná.

V případě významné či neodkladné informace rozesílá organizace takzvané Rychlé INFO EVVO. Některé materiály jsou zájemcům navíc rozesílány i jako listovní zásilky. „Jedná se o materiály, které pro podporu a rozvoj EVVO získává či vydává odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Zlínského kraje, případně ALCEDO či jiná střediska ekologické výchovy a ekoporadny. Důležité informace zveřejňujeme i ve Zpravodaji ALCEDO,“ upřesnila Iva Koutná.

Z pozvánek je sestavován a aktualizován také Krajský kalendář akcí EVVO. Informační a poradenský servis Lísky v oblasti EVVO je určen pro školy, neziskové organizace, instituce a úřady. E-mailová rozesílka začala ve Zlínském kraji již v březnu 2005. Zájemci o získávání infobalíčků se mohou zaregistrovat prostřednictvím e-mailu: infoevvo@seznam.cz. Podle Ivy Koutné stačí jen poslat potvrzení zájmu s uvedením názvu organizace, adresy, e-mailové adresy, kontaktní osoby a telefonu. „Samozřejmě uvítáme jakoukoliv odezvu či potvrzení, že je o tyto e-mailové informace a listovní zásilky zájem. Důležitá je aktualizace údajů pro zasílání,“ dodala Iva Koutná.

Líska přijímá také vlastní nabídky a příklady dobré praxe škol a organizací pracujících v oblasti EVVO. Nabídky služeb, vzdělávacích programů či pozvánky na akce lze zasílat e-mailem či poštou na adresu kanceláře. Ta je poté zařadí do balíčku, krajského kalendáře akcí EVVO či je zveřejní v tištěných či internetových zpravodajích. Vítány jsou informační materiály, plakáty, publikace nebo jiné podklady. Materiály jsou předávány zájemcům na krajských akcích, vzdělávacích programech nebo vkládány do rozesílek.

Informace jsou připravovány a rozesílány s finanční podporou Zlínského kraje a města Vsetín. Na rozesílce školám se podílí ALCEDO – středisko volného času Vsetín. Informační servis Lísky plynule navázal na služby poskytované v rámci projektu Zelená pro Zlínský kraj – environmentální vzdělávání jako cesta k udržitelnému rozvoji (březen 2006 – únor 2008).

Kontakt a info: Líska, o. s., Iva Koutná, koutna.iva@seznam.cz, tel.: 605 806 840

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů