Čtvrtek, 28. března 2024

Neobvyklý projekt vídeňské zoo - výběhy plné odpadků

Neobvyklý projekt vídeňské zoo - výběhy plné odpadků

Vídeň - S neobvyklým ekologickým projektem přišla vídeňská zoologická zahrada. Do některých výběhů umístila makety odpadků a průmyslových zařízení, které znečišťují prostředí, v němž zvířata skutečně žijí. Návštěvníci reagují různě, množství ohlasů i zájem médií ale předčily očekávání.

Návštěvníky čeká ve vídeňské zoo několik překvapení. V jezírku u nosorožce je k vidění vrak auta. U tučňáků zase těžní zařízení. Výběh bizonů pak přetíná železniční trať. Zoologická zahrada se tak snaží upozornit na to, že ještě hůř vypadá kdysi přirozené prostředí těchto druhů. "Dočasně ukazujeme nikoliv idealizovaný svět přírody, ale reálný stav i s problémy," říká zoolog Herwig Pucher.

Instalace navrhla dvojice vídeňských výtvarníků. Konečnou podobu a umístění schválili ošetřovatelé tak, aby na rozdíl od skutečného prostředí neznamenaly pro zvířata žádné nebezpečí.

"Samotné nás překvapilo, když jsme z reakcí postupně zjišťovali, že je to asi poprvé, co nějaká zoo na světě podobnou myšlenku realizovala," poznamenal sochař Christoph Steinbrener, který se na projektu podílel.

Reakce jsou silné a rozporuplné, podle vedení zoo ale převažuje kladný ohlas. Do své původní podoby se výběhy vídeňské zoologické zahrady vrátí až na konci října.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů