Pátek, 26. dubna 2024

Ochránci přírody se chystají seznámit Pražany s přírodou

Ochránci přírody se chystají seznámit Pražany s přírodou
Ochránci přírody chystají pro Pražany cyklus vycházek do chráněných či přírodně cenných koutů metropole. Procházky budou zaměřeny jak na botanické, tak i zoologické zajímavosti hlavního města, sdělil ČTK Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

"Každá městská část má nějakou zajímavou přírodní lokalitu," řekl Stýblo. První testovací procházku už mají ochránci za sebou. Zájemce provedli parkem Cibulka v Praze 5. "Nachází se tady nejstarší rozhledna v Čechách a také tady rostou nejstarší duby v Praze," uvedl.

S oficiálními vycházkami po přírodních krásách metropole chtějí ochránci začít po prázdninách a uskutečnit by se měly dvakrát do měsíce. "Plánujeme například výlet na Milíčovské rybníky, kde je hodně druhů zajímavých ptáků," doplnil ochránce přírody. Na Milíčovských rybnících mohou Pražané spatřit několik druhů lejsků či datla černého a strakapouda prostředního, kteří nežijí nikde jinde v západní Evropě.

Další zajímavou lokalitou jsou podle ochránců Hrnčířské louky, kde je jediné hnízdiště čejek v Praze. Roste tady také botanická zajímavost -- kosatec sibiřský. Dále chtějí ochránci Pražany seznámit například s Prokopským údolím, Kunratickým lesem či okolím Suchdola. Milovníci přírody se také mohou těšit na zpěv slavíků v mokřadu Triangl na pomezí pražských Strašnic a Hostivaře.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů