Čtvrtek, 28. března 2024

Velká voda v roce 1890 rozbořila Karlův most

Velká voda v roce 1890 rozbořila Karlův most

Jednou z největších pohrom, které zažila Praha v průběhu 19. století, bylo poboření Karlova mostu.
reklama TagyV roce 1890 ještě neexistoval automobilismus, masové vypouštění skleníkových plynů ani globální oteplování - přesto se na počátku září vytvořila meteorologická situace téměř stejná jako při katastrofálních povodních roku 2002. Do střední Evropy od jihu dorazila tlaková níže, která vytvořila výrazné frontální rozhraní, jehož mimořádně vydatné srážky spadly především na jihu a ve střední části Čech. Jihočeské řeky se rychle rozvodnily, na dolním toku Berounky začala vznikat velká jezera.

3. září 1890 okolo čtvrté hodiny ranní začala blížící se povodňovou vlnu oznamovat výstražná dělostřelba z Vyšehradu. Krátce nato v Praze průtok překročil 4000 krychlových metrů vody za vteřinu. Pro srovnání: během katastrofální srpnové povodně v roce 2002 dosáhl 5000 krychlových metrů. Pro Karlův most však nebyla osudná ani tak samotná voda, jako spíše utržené vory, plovárny, trosky staveb smetených řekou a naplavené dřevo.

Před oblouky se z nich vytvořila bariéra, která hladinu ještě zvedla a působila na mostní těleso obrovským tlakem. Ten protrhl tři oblouky a vyvrátil dva pilíře. "Mimo požár Národního divadla nezažila Praha událost, která by obyvatelstvo tolik ohromila, jako zkáza Karlova mostu," psal tehdejší tisk.

 
BRADÁČ
„Když voda k Bradáčovým vousům posahuje, tu ona Pražanům až po krk jde, a když Bradáčovi do huby teče, tu je z bytu vyhání.“ Říkanka k plastice pocházející z Juditina mostu (dnes ve zdi nábřeží u Karlova mostu) varuje Pražany před povodní.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů