Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Výtah ve stanici metra Chodov, cyklostezka na Klárově, ale také instalace solárních systémů a zateplení řady pražských škol. Tyto a další projekty z druhé výzvy Operačního programu Praha - Konkurenceschopnost (OPPK) schválila Rada hl. m. Prahy. Celkem bude financováno 22 projektů, 6 z oblasti Podpory ekologické povrchové veřejné dopravy, dalších 16 z oblasti Úsporného a udržitelného využívání energií a přírodních zdrojů.

Zlatého lva v kategorii PR získala ekologická iniciativa Earth Hour, která na změny v klimatu Země upozornila zhasnutím nejvýznamnějších světových památek. Kampaň zaznamenala miliarda lidí, podporu vyjádřilo na 4000 měst z 88 zemí a v době svého konání se akce stala nejsledovanější událostí světa v klasických i digitálních médiích.

Společnost GE Energy otevřela nové technologické a vývojové centrum ve francouzském Belfortu. Právě tam posledních deset let sídlí evropské ústředí General Energy a nachází se tam modelové centrum pro výrobu středně velkých plynových turbín. V novém vývojovém centru najde uplatnění až 400 špičkových konstruktérů z patnácti zemí. Ti zde budou pracovat na vývoji těch nejmodernějších technologií, jež pomohou klientům GE Energy reagovat na ekologické a energetické problémy současného i budoucího světa.

Města, obce i kraje mohou do konce září žádat o dotace na nákup a modernizaci ekologických autobusů veřejné hromadné dopravy v celkové výši 200 mil. Kč. Mohou se přihlásit i s projekty na informační systémy pro cestující či usnadňující pohyb handicapovaným osobám. Novou výzvu dnes vyhlásila Regionální rada Jihovýchod, která sdružuje Jihomoravský kraj a kraj Vysočina. ČTK to řekla mluvčí rady Milena Marešová. U dotací na vlaky rada termín odložila. S projekty se mohou přihlásit také organizace zřizované nebo zakládané obcemi či kraji a podniky poskytující služby veřejné dopravy v rámci smlouvy o veřejné službě, uvedla.

Firma Nisa Recycling dostala pokutu 150 tisíc korun za nepovolené skladování německých odpadů v Černousích na Liberecku. Potrestala ji Česká inspekce životního prostředí. Asi 2500 tun plastů, obnošeného textilu a obuvi uložila společnost na jiném místě, než stálo v provozním řádu. Odpady zachvátil letos v únoru velký požár. Nisa Recycling neměla zajištěnou ostrahu budovy, kde se nacházely. Řekla to mluvčí inspekce Ivana Awwadová.

Čeští olympionici na zimních hrách ve Vancouveru v příštím roce budou mít oblečení z látky vyrobené z kukuřice či kávy. První to vyzkouší krasobruslař Tomáš Verner. Včera převzal tričko a testovat jej bude během soustředění na severu Evropy. "Netušil jsem, že něco podobného vůbec existuje. Nevěděl jsem, že lze něco podobného takhle využít. Je to ale super, když je to funkční a ještě ekologicky šetrné," řekl.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů