Čtvrtek, 28. března 2024

Hrozí přívalové srážky, potoky se mohou rozvodnit

Hrozí přívalové srážky, potoky se mohou rozvodnit

Praha - V příštích dnech opět hrozí České republice bouřky, které budou provázet intenzivní déšť a přívalové srážky, vítr a ojediněle také kroupy. Napršet může při bouřkách místy až kolem 40 milimetrů na metr čtvereční, menší toky se mohou krátkodobě prudce rozvodnit, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Vítr může v nárazech dosáhnout až devadesátikilometrové rychlosti.

Varování platí od středečního poledne do čtvrtečních 04:00. Pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj výstraha platí jen do středečních 23:00. Až do čtvrtka 04:00 se týká Pardubického, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského kraje a kraje Vysočina.

ČHMÚ upozornil na to, že voda může zatopit sklepy, garáže a níže položené byty a cesty. "V oblasti fronty je očekáván úhrn srážek v průměru od pěti do 20 milimetrů za 12 hodin, v bouřkách místy kolem 40 milimetrů srážek. Nárazy větru mohou dosáhnout rychlosti 70 až 90 kilometrů za hodinu," uvedli meteorologové.

Nedávné ničivé povodně si vyžádaly 14 lidských životů a jsou označovány za třetí nejtragičtější v historii České republiky. Jedna žena je stále pohřešována.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů