Čtvrtek, 28. března 2024

U Brna se objevuje nové smetiště

U Brna se objevuje nové smetiště

Pyrotechniky, kriminalisty i městské strážníky v posledních týdnech zaměstnává upouštěná Brněnská přehrada. Z vodního díla, kterému pracovníci Povodí Moravy snížili hladinu na historické minimum, se totiž stala nebezpečná blátivá pláň.

Ti se teď bojí na ni vstoupit. Na několik dní proto ředitel zastavil i záchranu živočichů, než policisté dno prohledají.

"Jako šéf Povodí mám velkou obavu o své lidi. Na přehradě se našla munice a polovina z toho nevybuchlá. Nebudu riskovat, že to někomu utrhne nohu," říká ředitel Povodí Moravy Miroslav Duda.

Požádal proto policii, aby vytipovala bezpečné cestičky v bahně plném nástrah. "Mohli by nám vykolíkovat cestu, abychom se nemuseli bát," podotýká Duda.

Jeho lidé na přehradě zachraňují ryby a škeble z břehů. Z přehrady jich už vyzvedli 15 340, živé odvážejí do náhradních domovů.

Na březích je nevybuchlá munice

"Pod hradem Veveří na odhaleném břehu přehrady nálezce objevil předmět o velikosti asi 60 centimetrů, domníval se, že se může jednat o leteckou pumu. Přivolaný pyrotechnik v munici identifikoval raketu do raketometu, která obsahovala trhavinu," popsala mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková.- čtěte Muž našel na břehu přehrady granáty

Další dva kusy zkorodované vojenské munice musel pyrotechnik likvidovat zhruba před měsícem, objevily se asi pět metrů od hráze na pravém břehu přehrady. V pátek zase našel bagrista při práci pistoli.

"Pistole ležela na pravém břehu Brněnské přehrady ve vzdálenosti zhruba padesát metrů od hráze. Předali jsme ji policii, ta nyní prověřuje, jestli s ní nebyl spáchaný trestný čin," vysvětlila Kapitančiková.

Kriminalisté už zkoumají také trezor, který poříční jednotka objevila na břehu poblíž zastávky lodní dopravy Kozí horka. Je totiž možné, že jej do vody hodili zloději poté, co obsah vybrali.

Břehy obléhají hledači pokladů

Přesto k vypuštěné přehradě denně vyrážejí zvědavci, kteří kvůli nevybuchlé munici i nánosům bahna riskují zranění. Totéž hrozí i hledačům pokladů, kteří jsou nyní na rozšiřujícím se dně přehradní nádrže denními hosty. Hledání je totiž pro mnoho lidí koníčkem i zdrojem obživy.

Práce pro pyrotechniky

"S pyrotechniky jsme v kontaktu a už jsme je několikrát přivolávali na místa, kde se má pracovat. Kvůli prevenci. S ohledem na nálezy nevybuchlé munice bude pyrotechnický průzkum předcházet i vyčištění, které chystáme," potvrdil MF DNES náměstek ředitele Povodí Moravy Jan Moronga.

Vypouštění přehrady odhalilo, jak zanesené jsou její břehy. Právě kvůli nevybuchlé munici ale Povodí nemůže na úklid drobnějších odpadků povolat dobrovolníky. Přitom odklízet je co.

"Každý rok z hladiny sbíráme všechno možné od PET lahví, přes komunální odpad až po ledničku, spousta věcí se ale usadí na dně a zůstává tam na věky. Vypouštění nyní odhalilo asi padesátku potopených lodí, pramice, kajaky, ale i mola nebo barely sloužící k jejich nadnášení, odhadem tu leží také řádově tisícovka pneumatik," popisuje obsah přehradního smetiště Jan Moronga.

Přitom velké množství věcí stále leží pod nánosem bahna. A právě kvůli němu a kvůli deštivému počasí s velkým odpadem zatím není možné nic dělat.

Navíc není jisté, jestli Povodí Moravy na úklid před opětovným napuštěním vůbec sežene peníze.

"Vyzvat chceme členy sportovních klubů, aby si odpad odklidili, většina leží právě v jejich okolí," plánuje náměstek.

"I oni ale budou muset počkat, až břehy vyschnou, je potřeba, aby bylo tak čtrnáct dní hezky, snad to letos vyjde," dodává.

ZDROJ:www.modrenibrno.cz, kráceno


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů