Pátek, 19. dubna 2024

Saharský proud zamíří do Evropy

Saharský proud zamíří do Evropy
Dvacet velkých koncernů chce zásobovat německé domácnosti elektřinou ze Sahary. Konsorcium, které bude financovat projekt Desertec za 400 mld. eur (více než 10 bilionů Kč) a jež má vést významná světová pojišťovna Münchener Rück (Munich Re), vznikne už v červenci. První proud ze severoafrické pouště přijde do Německa podle představ budoucích investorů za 10 let.

"Na světové pouště dopadne ze Slunce za šest hodin tolik energie, kolik lidstvo spotřebuje za jediný rok," poznamenal k tomu Gerhard Knies, bývalý fyzik, který se desetiletí angažuje v zápase za ochranu klimatu. Před časem se stal členem dozorčí rady nadace Desertec, jež má k přípravám saharského projektu blízko nejenom názvem. "Dokážeme tak najednou vyřešit několik problémů: Ochranu životního prostředí, nedostatek vody a migraci obyvatel ze severní Afriky," doplňuje šéf německé Společnosti Římského klubu Max Schön.

O možnosti "připojit Evropu" na africké zdroje se mluví už po staletí, dosud nikdy nebyl start projektu tak blízko. Pro realizaci Deserteku jsou dnes k dispozici všechny potřebné technologie - cenově dostupná solární zrcadla soustřeďující záření na trubice, v nichž se ohřeje médium potřebné na výrobu páry pohánějící turbíny, efektivní usměrňovače proudu, výkonné kabely pro jeho přenos pod Středozemním mořem i neméně efektivní zpětné převaděče na střídavý proud.

Zdá se, že mezi investory vládne i přes současnou krizi ochota vložit do projektu slunečních elektráren o výkonu stonásobně převyšujícím kapacitu temelínských bloků, nesmírné částky. Skeptici sice tvrdí, že saharský proud bude v porovnání s produkcí klasických zdrojů nekonkurenceschopný, avšak zájem soukromých investorů a vlád je značný. "Jen Francouzi se asi nepřipojí, neboť sázejí na jadernou energetiku," cituje Süddeutsche Zeitung, který informaci o saharském projektu přinesl, člena představenstva Münchener Rück Torstena Jeworrka.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů