Pátek, 26. dubna 2024

Pneumatiky do kotle

Pneumatiky do kotle
První linku, která bude v Česku zpracovávat na tuhé palivo všechno, co je v pneumatikách z textilu či chemlonu, dostaví v září v Tušimicích firma PolyComp.
"Každoročně se vyrobí asi dvanáct tisíc tun pelet. Nebude je sice možné spalovat v domácnostech, ale jako doplněk ve všech větších kotlích," řekl Ekonomu šéf poděbradské firmy Vladimír Hrbek.
Pelety, které zřejmě ponesou obchodní název Polypal a dosahují výhřevnosti černého uhlí, už prošly státními zkouškami.
"Minulý měsíc jsme dostali certifikát. Splňují všechny ekologické limity," ujišťuje Hrbek.
Textilní odpad ze starých rozdrcených pneumatik se dosud vozí na skládky. Jeho uložení stojí nejméně tisíc korun za tunu a navíc přísnější legislativa může takovou praxi zakázat.
Linka od PolyCompu přijde na patnáct milionů korun a představuje zhruba deset procent jeho obratu. Ten se rok od roku pohybuje mezi 100 a 200 miliony korun.
Společnost má jen čtyřicet zaměstnanců, věnuje však pozornost vývoji a inovacím. Za pomoci peněz z Evropské unie například sestavila zkušební "termolýzní jednotku", v níž se ojeté pneumatiky z větší části přeměňují na plynné a kapalné uhlovodíky a pak na teplo.
Současně připravuje atypické fluidní kotle, které umějí pálit energeticky chudá paliva. Nejen běžnou biomasu, ale například výpalky z lihovarů, a pokud to jednou dovolí zákony, tak také komunální odpad.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů