Pátek, 19. dubna 2024

Mladí orli už vyhlíží do volné přírody

Mladí orli už vyhlíží do volné přírody
BESKYDY

Projekt "Návrat orla skalního do ČR" již běží čtvrtým rokem. První mláďata byla vypuštěna v roce 2006. V letošním roce se na vypuštění připravuje samice "Lia".

Orlí samice byla až do pondělí 13. července v péči orlice Diny záchranné stanici a samec Miko, který byl také v péči handicapované orlice, ale v Záchranné a rehabilitační stanici v Zazrivé na Slovensku.

V neděli byl samec převezen do stanice v Bartošovicích a tento týden byli oba ptáci převezeni do vypouštěcího zařízení v Beskydech. Ve voliéře budou umístěni až do data vypuštění, které nejspíš proběhne v první dekádě srpna. Obě mláďata zesílí, dospějí, dorostou jim péra a také zvládnou drobné přelety ve voliéře, která má rozměry 10x8x4 metry.

Ve chvíli, kdy byla mláďata dopravena k vypouštěcí voliéře, proletěla v blízkosti samice Izabela, vypuštěna v roce 2008.

Několik dnů před vypuštěním se ke dvěma mláďatům připojí orlice Hanka (vypuštěná v roce 2007 ), která byla letos koncem března nalezena zraněná - popálená elektrickým proudem po dosednutí na sloup vysokého napětí. Hanku se podařilo vyléčit, můžeme konstatovat, že se stal malý zázrak, protože úspěšnost v takových případech je zcela minimální. Hanka je dnes ve velmi dobré kondici, zranění již nejsou patrná a v současné době probíhá závěrečná rehabilitaci před vypuštěním.

Jenom dvě mláďata k vypuštění jsou z toho důvodu, že letošní hnízdní sezóna u orlů skalních na Slovensku je velmi špatná. Vypadá to tak, že bude vyvedeno okolo 20 mláďat, což jenom 50 procent toho, co je vyvedeno v "normálních" letech. Řada orlích párů nehnízdí, v několika případech byly snůšky opuštěné nebo neoplozené. Tento rok je možná nejhorší za celé mnohaleté období kdy je populace tohoto dravce na Slovensku velmi podrobně monitorována. Z hlediska realizace projektu je nesmírně důležité, že nedojde k přerušení vypouštění.

Samice Lia dostala jméno po vnučce spoluautora projektu Oty Závalského a samec Miko, který měl být původně Mášou (ale ze samice se nakonec "vyklubal" samec) dostal jméno od slovenských kolegů, ti si vzpomněli na ministra ŽP. Ten v dobách svého působení na České inspekci životního prostředí velmi intenzivně spolupracoval na ochraně orlů skalních na Slovensku.


Autor / zdroj: Petr Orel
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů