Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pod označením 742.7 se skrývá kompletně modernizovaná lokomotiva s motorem Caterpillar, splňujícím jako první česká motorová lokomotiva náročné emisní limity EU Stage IIIA. Její kabina strojvedoucího přitom vyhovuje požadavkům normy UIC 505, včetně průjezdních profilů Evropské unie. Právě ona měla premiéru na Czech Raildays.

Skupina J&T podepsala smlouvu o koupi International Power (IP). J&T tím získá elektrárnu Opatovice, ale také akciové podíly společnosti IP v Pražské teplárenské a Energotransu. Vyvrcholil tak největší obchod v české energetice od privatizace v 90. letech. Jde v něm o zhruba 15 miliard. Do obchodu je zapojen i ČEZ. Ten totiž získá zhruba 49% podíl v Pražské teplárenské. International Power vlastní hnědouhelnou elektrárnu v Opatovicích, teplárnu Energotrans v Mělníku a blokační minoritu v Pražské teplárenské.

Státní provozovatel ropovodů MERO podepsal s ruským přepravcem ropy Transněftí dohodu, která má zabezpečit Česku plynulé dodávky suroviny pro případ kolapsu, jaký třeba u nás MERO a rafinérie zažily loni. Jde o průlom v polistopadové historii ropovodu Družba. Rusové budou na základě podepsaného memoranda informovat českou stranu o svých budoucích záměrech s ropovodem. Do projektu sdílení informací o Družbě se má zapojit i Bělorusko.

Skupina ČEZ chce do roku 2012 nakoupit 50 až 100 elektromobilů a otestovat je v reálném provozu v Praze a Ostravě. Do poloviny příštího roku firma plánuje zprovoznit první desítku těchto vozů. Investice by se měla pohybovat kolem půl miliardy korun. Podle generálního ředitele ČEZ Martina Romana je rozvoj elektromobilů zajímavý ze dvou důvodů: elektrická auta jsou šetrná k životnímu prostředí a projekt je "ekonomicky smysluplný". Noční nabíjení elektromobilů totiž přispěje k vyrovnání distribuční sítě a bude částečně řešit problém skladování elektřiny.

Český Krumlov převzal minulý týden rozšířenou skládku komunálního odpadu v Pinskrově Dvoře.
„Služby města nebudou muset jako doposud odvážet odpad každý den na cizí skládku do vzdáleného Růžova nebo Lověšic. Zkrátí se časy mezi jednotlivými vozy a sníží se i náklady na pohonné hmoty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů