Sobota, 20. dubna 2024

V Kovohutích Příbram sanují staré ekologické zátěže

V Kovohutích Příbram sanují staré ekologické zátěže

Kovohutě Příbram v čele s generálním ředitelem Jiřím Dostálem ve středu 15. července otevřely spolu se zástupkyní Oddělení ekologických škod Ministerstva financí (zadavatel) paní Monikou Zbořilovou, místostarostou města Příbram Václavem Černým, starostou přilehlé obce Podlesí panem Milanem Křížem a ředitelem divize Dopravní stavby HOCHTIEF CZ a. s. panem Petrem Průšou, staveniště sanace skládky sodné strusky (SSS), která je poslední starou ekologickou zátěží (SEZ) v areálu firmy. Po této akci bude vnitřní areál Kovohutí kompletně vyčištěn. Přilehlé haldy v okolí podniku by pak měly být součástí ekologické super-zakázky Ministerstva financí.

Společnost HOCHTIEF CZ, jako zhotovitel vybraný na základě výběrového řízení, na základě realizační smlouvy o poskytnutí služeb s Ministerstvem financí ČR provede "Opatření vedoucí k nápravě SEZ vzniklých před privatizací areálu společnosti Kovohutě Příbram“. Konkrétně se jedná o odtěžení sodné strusky k životnímu prostředí šetrným způsobem tak, aby při provádění díla nedošlo ke škodám na majetku, zdraví a přírodě. Celkový objem skládkovacího prostoru je přibližně 38 000 m3 a je v něm uloženo téměř 20 tisíc tun sodné strusky a kalů z čistírny odpadních vod. HOCHTIEF CZ provede práce včetně inženýringu, projektu, získání potřebných povolení, rekultivace, následného monitoringu a dalších smluvně ujednaných záležitostí. Sanací SSS se zamezí znečišťování přilehlé říčky Litavky.

K ukončení prací a předání díla dojde nejpozději 31.7.2010.

Současná činnost Kovohutí Příbram již několik let nijak negativně nenarušuje okolní životní prostředí. O tom kromě certifikace a dalších dokladů svědčí dvě vítězství v Ceně zdraví a bezpečného životního prostředí s projekty ekologické recyklace olověných odpadů a elektroodpadu nebo také osvědčení Podnik podporující zdraví.

Kovohutě Příbram jsou významným zaměstnavatelem regionu, zpracovatelem odpadů s obsahem olova a cínu (zejména olověných autobaterií), výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků (pájky - včetně bezolovnatých, střelivo, plechy, atd.) a dále zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů (zlato, stříbro, palladium, platina, rhodium) a odpadů elektrických a elektronických zařízení (elektroodpadu). Společnost také vykupuje a recykluje další odpady z autovraků - autokatalyzátory, kabely, cívky či plošné spoje. Podnik v rámci svých ekologických služeb na své vrátnici nepřetržitě vykupuje od občanů olověné baterie (aktuálně 70,- Kč za klasickou, 140,- Kč za velkou a 7,- Kč za motocyklovou) a odebírá elektroodpad. V rámci "Projektu Školy“ se firma podílí na ekologické výchově dětí a mládeže ve sběru a třídění odpadů.

Slavnostní otevření staveniště

 

Staveniště sanace skládky sodné strusky

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů