Čtvrtek, 28. března 2024

Pavel Kaufmann: Povolenky nemají lepit rozpočty

Pavel Kaufmann: Povolenky nemají lepit rozpočty
Tento týden bude Senát hlasovat o poslanecké novele zákona o emisních povolenkách, která upravuje dočasně bezplatné přidělování povolenek po roce 2012. Okamžité zavedení aukcí na prodej všech povolenek, které prosazují někteří poslanci, by znamenalo revoluci, již by odnesli obyvatelé ČR. Přesto se ozývají kritici bezplatných povolenek, kteří chtějí, aby stát od roku 2013 veškeré povolenky prodával a peníze použil na lepení děr v rozpočtech.

Nejhlasitějším kritikem je poslanec Bursík, který tvrdí, že novela o bezplatném poskytování části povolenek představuje "dar" energetickým společnostem "na úkor státu". Stát prý měl raději všechny povolenky prodat, protože "výnosy z aukcí jsou podle schválené směrnice příjmem členského státu. S 68 miliardami korun se dá udělat dost dobrých věcí," uvádí Bursík.

Podobné názory jsou dokladem totální neznalosti záměru EU. Směrnice Evropského parlamentu a Rady říká, že cílem emisních povolenek je podpora snižování emisí skleníkových plynů. Nikoliv podpora příjmů veřejných rozpočtů. Uvedení kritici ale chápou systém obchodování s povolenkami jako celoevropský fiskální nástroj, který uvaluje zelenou korporátní daň na energetické a jiné společnosti. A to s cílem vypomoci vládám s plněním děravých státních pokladen...

Pokud by energetické společnosti musely ze dne na den kupovat v aukcích veškeré emisní povolenky již od roku 2013, mělo by to negativní dopady na odběratele tepla. Náklady tepláren by se zvýšily, což by vedlo ke zdražení tepla a odpojování spotřebitelů od systémů centrálního zásobování teplem a bobtnání nekontrolovaných lokálních výtopen. Postupný náběh prodejních aukcí na povolenky na přechodné období je tak řešením, které může zmírnit negativní dopady, jež by stát vlastními nástroji nedokázal kompenzovat.

Teplárny nemohou provést radikální ekologizaci za pár měsíců či let. Je tu finanční krize a teplárny si navíc těžko mohou zajistit spolehlivou dodávku hnědého uhlí. V takové době se nedají plánovat a rychle realizovat významné investice do modernizace.

Průhlednou a efektivní modernizaci mohou provádět pouze vlastníci tepláren. Podpora investic v podobě přídělu povolenek zdarma proto musí směřovat jim. Jinak nebude dosaženo původního cíle a ekologická modernizace neproběhne. Anebo cíl dosažen bude, ale jen za cenu hrozivých sociálních dopadů spojených s vynuceným zvýšením cen tepla a odchodem spotřebitelů k méně ekologickým zdrojům vytápění.


Pavel Kaufmann
Autor je tiskovým mluvčím Teplárenského sdružení ČR
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů