Čtvrtek, 28. března 2024

GE si posvítila na výzkum OLED technologií: ohněte světlo!

GE si posvítila na výzkum OLED technologií: ohněte světlo!

Na horizontu se rýsuje revoluce - přichází nová technologie OLED, neboli organické LED. To jsou diody tenké jako papír, které je možné různě ohýbat. Je jasné, že možnosti využití takové technologie jsou nebetyčně. Společnost GE oslovila studenty průmyslového designu z Uměleckoprůmyslové školy v americkém Clevelandu, aby se pokusili představit si, jakým způsobem by bylo možné tuto technologii, v současné době vyvíjenou v globálních výzkumných střediscích společnosti General Electric, v budoucnosti uvést do každodenního života. Níže uvedený videoklip představuje několik z těch nejlepších nápadů, s nimiž studenti přišli.

 

Studenti z Clevelandu představili stovky konceptů, které jsou nyní posuzovány ve Spotřebitelském a průmyslovém centru GE v Nela Parku v Clevelandu a v Globálním výzkumném středisku GE v Niskayuni, ve státu New York. Z reálných aplikací jistě stojí za zmínku například podsvícení regálů do obchodů, ohebné reklamní panely, nasvícení schodů, které budou moci využít architekti, svítící tapety, jež ocení zase designéři či využití v reflexních vestách pro záchranáře.

 

Společnost GE odhaduje, že první komerční produkty OLED budou uvedeny na trh koncem roku 2010 nebo v roce 2011. Výzkum technologie OLED – tenkého organického materiálu vloženého mezi dvě elektrody, který se při aplikaci elektrického výboje rozsvítí – vychází z revolučních experimentů uskutečněných v globálních vývojových centrech General Electric. GE totiž není ve vývoji OLED technologií vůbec žádným nováčkem. V prosinci 2008 tým z GRC překvapil vůbec prvním vánočním stromečkem osvíceným technologií OLED. Vloni se zase výzkumníkům podařilo dosáhnout významného milníku, když vyrobily první „lisované“ OLED osvětlení. Tento proces výroby je přirovnáván k výrobě papíru a všeobecně považován za klíčový faktor pro komerční uvedení této technologie ve spotřebitelském segmentu.

 

Ve spolupráci s profesorem průmyslového designu Uměleckoprůmyslové školy v Clevelandu Douglasem Paigem a jeho studenty uskutečnila GE řadu seminářů, během nichž byli studenti vyzváni, aby se pokusili vyvinout praktické a realistické aplikace využívající technologie OLED.

První semestr tohoto semináře se zaměřil na výzkum, myšlenky a koncepty. Studenti druhého semestru pak na své předchůdce plynule navazovali a zaměřili se na modelování, výrobu prototypů a finální produktová doporučení.

„Rok co rok je naším hlavním cílem spojit studenty průmyslového designu se společnostmi, které v této oblasti podnikají. Spolupráce s GE byla z tohoto ohledu dokonalým partnerstvím,“ říká profesor Paige.

 

Pro další informace kontaktujte:

Vladimír Staněk
Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants
+ 420 224 251 555
vladimir.stanek@mmdcee.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů