Pátek, 29. března 2024

Zelená úsporám? Bublina splaskla rychle

Zelená úsporám? Bublina splaskla rychle

Praha - Projekt ministerstva životního prostředí, zaměřený na úspory energií, zatím moc nefunguje. Státní fond životního prostředí po třech měsících od spuštění programu registruje jen 53 žádostí. Na začátku byl přitom zájem obrovský. Kvůli složitým podmínkám ale většina lidí na dotaci nedosáhla. Ten, kdo chce získat dotaci, totiž musí dát peníze minimálně do třech projektů - zateplit dům, střechu, vyměnit okna anebo kotel. Pro většinu lidí je to ale příliš velká investice, dotace totiž pokryje maximálně 50 procent.

"Určitě těch žádostí bude přibývat, tak jak jsou připravovány projekty. Řada lidí si představovala, že ta dotace bude na jakékoliv opatření, které udělají," tvrdí náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták. Fond životního prostředí proto teď pracuje na zmírnění podmínek a také na rozšíření nabídky firem, které mohou dotované zateplování provést.

Zateplování může provádět již 3500 firem

Státní fond životního prostředí (SFŽP) spravující vládní program Zelená úsporám vybral již téměř 3500 firem, které mohou provádět zateplování dotované z tohoto programu. Fond registroval k pondělku celkově již 9001 přihlášených firem. "My předpokládáme, že po uvolnění podmínek, které zveřejníme na přelomu července a srpna, se ten zájem zvětší," tvrdí mluvčí SFŽP Lenka Brandtová.

Lenka Brandtová Lenka Brandtová

Spekuluje se o tom, že hlavní by měla být celková úspora tepla, ne způsob, jak jí lidé dosáhli. Dotaci by mohli získat také ti, kteří si okna nechali vyměnit už dřív, a nebo majitelé domů, které nejsou z cihel. "Pokud například z nějakého důvodu nechcete zateplovat čtyři stěny nebo čtyři obvodové zdi a stačí vám tři, tak takovou možnost zvažujeme rovněž," upřesňuje Kuták.

Pokud dotace nevyčerpáme, poputují zpátky Japonsku 

Celkově chce stát použít 25 miliard korun, které zaplatilo Japonsko České republice za emisní povolenky. Letos by mohl vyplatit 10 miliard a dalších 15 během příštích dvou let. Pokud Češi do roku 2012 nerozeberou všechny miliardy, které nyní stát v programu nabízí, vrátí se nevyčerpané peníze zpět Japonsku.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů