Pátek, 19. dubna 2024

Pravčická brána se nedostala do finále soutěže přírodních divů

Pravčická brána se nedostala do finále soutěže přírodních divů

Curych - Ve švýcarském Curychu se krátce po druhé hodině rozhodlo o finalistech ankety o budoucích sedmi přírodních divech světa. Seznam 77 semifinalistů se zúžil na 28. České želízko v ohni, Pravčická brána, se však mezi vyvolené nedostalo. Neuspělo ani slovenské Štrbské pleso. Symbol národního parku České Švýcarsko se v průběžném veřejném hlasování držel na desátém místě. Nyní však o výběru rozhodovala porota v čele s bývalým šéfem UNESCO Federykem Mayorem.

Pravčická brána měla tvrdou konkurenci. Do finále se probojovaly například americký Grand Canyon, italská sopka Vesuv nebo souostroví Galapágy. "Zjišťujeme, kolik neuvěřitelně nádherných míst na Zemi ještě mnoho lidí nezná," uvedl zakladatel nadace New7wonders Bernard Weber.

Lidé z celého světa mohou nyní rozhodovat prostřednictvím internetových stránek nadace New7wonders, telefonicky a textovými zprávami. Podle zakladatele nadace Bernarda Webera organizátoři usilují o účast miliardy hlasujících. Vítěze ankety o sedm přírodních divů světa se lidé dozví v polovině roku 2011.

Český i slovenský zástupce zůstali na seznamu 42 náhradníků sestaveném z nejlepších semifinalistů. Pokud některý z finalistů ze soutěže vypadne, vybere organizátor nového kandidáta ze sedmi náhradníků s nejvíce hlasy.

Vonka: Úspěch je i semifinále soutěže

Předseda správní rady společnosti České Švýcarsko Radek Vonka samotný postup do semifinále soutěže považuje za úspěch. "Pro Pravčickou bránu hlasovali nejen lidé z Česka, ale z celého světa. Dokonce jsme ve své kategorii byli i na desátém místě," řekl Vonka s tím, že v posledních týdnech počet návštěvníků Pravčické brány rostl, což připisuje právě jejímu zviditelnění se v soutěži.

Zástupci Českého Švýcarska spolu s kolegy ze Saska se podle Vonky nyní soustředí na snahu dostat Českosaské Švýcarsko na seznam přírodních památek UNESCO. Dodal, že jejich motivem ale není výrazné navýšení počtu turistů v parku, protože už nyní jich tam jezdí hodně. České Švýcarsko ročně navštíví až 750 000 lidí. Chtějí prý park, založený v roce 2000, zatraktivnit a nalákat sem ještě náročnější turisty.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů