Pátek, 29. března 2024

Osnování atentátu na královnu dostalo nizozemského ekologa do vězení

Osnování atentátu na královnu dostalo nizozemského ekologa do vězení

Nizozemská policie zatkla mladého aktivistu z řad ochránců zvířat, kterého podezřívá, že připravoval vraždu nizozemské královny Beatrix. Sdělil to dnes obhájce zadrženého. Královna byla již v dubnu terčem útoku, který si vyžádal sedm mrtvých, přičemž ji ani nezranil.

Podle policie čtyřiadvacetiletý Peter Janssen také vlastnil střelnou zbraň. "Je podezřelý, že plánoval atentát proti královně. Byl zatčen v pondělí státní bezpečností, která ho z toho podezřívá, což on popírá," řekl obhájce Gerard Spong.

Mladý muž se stal středem zájmu policie již v dubnu, kdy byl zatčen za to, že se podílel na vypuštění 2500 norků do volné přírody z farmy v nizozemském Stavenisse, kde byly chovány pro výrobu drahých kožichů.

Zatím není jasné, zda je zatčený ekolog nějak spojen s dubnovým pokusem o atentát na královnu. Při tradičních oslavách státního svátku Dne královny minul atentátník se svým vozem otevřený autokar s královskou rodinou, vjel do davu a na místě zabil čtyři lidi. Dalších třináct osob bylo zraněno a dvě z nich zemřely v nemocnici. Na následky zranění zemřel v nemocnici i osmatřicetiletý útočník. Motivy jeho činu jsou dosud nejasné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů