Pátek, 26. dubna 2024

Odpůrci úložišť vyhráli první bitvu o jaderný odpad

Odpůrci úložišť vyhráli první bitvu o jaderný odpad

Jistebnicko může jásat. První bitvu o jaderný odpad vyhrálo.

Šest lokalit, kde chtěl stát pod zem na sto tisíc let uložit odpad z jaderných elektráren, vyškrtlo na poslední chvíli ministerstvo pro místní rozvoj z celorepublikového územního plánu.

Vláda včera Politiku územního rozvoje odsouhlasila. Podle odpůrců úložišť se však jedná o jedno malé vítězství. Válka pokračuje dál.

„Pro nás je to dobrá zpráva. Naše mikroregiony sázejí na turistiku, rekreaci a ekologické zemědělství, a to by hrozba jaderného odpadu umrtvila,“ zhodnotil starosta Nadějkova Zdeněk Černý.

Celorepublikový územní plán se musí aktualizovat každé čtyři roky, což by vytvořilo dostatečnou rezervu pro další vyjednávání. Boj proti úložištím jaderného odpadu je během na dlouhou trať.

„Zařazení šesti lokalit, které stát vybral jako teoreticky vhodná místa pro budoucí úložiště kritizovali starostové obcí, dotčené kraje i nevládní organizace, neboť chránit všechny dnes vytipované lokality v územních plánech je nesmyslné a předčasné. I podle vládní koncepce nakládání s radioaktivními odpady mají být územně chráněny pouze poslední dvě nejvážnější lokality a to nejdříve po roce 2015,“ objasnil Edvard Sequens ze sdružení Calla.

Podle něj však nebezpečí stavební uzávěry tímto nepominulo. V Politice územního rozvoje ČR zbyl totiž úkol pro Ministerstvo průmyslu takovou ochranu stanovit i nyní. Není však jasné, kde a zda to udělá.
 

„Zůstává riziko, že ministerstvo průmyslu a obchodu vloží dané lokality do krajských územních plánů,“ upozornil Sequens

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů