Úterý, 23. dubna 2024

Nové lanovky ohrožují přírodní rezervaci Bukačka

Nové lanovky ohrožují přírodní rezervaci Bukačka

Nové lanovky, které minulý rok vyrostly na polské straně Orlických hor, ohrožují přírodní rezervaci Bukačka. Tvrdí to Správa chráněné krajinné oblasti. Nové vleky a lanovky vedou z turistického střediska Želeněc a končí až těsně u státní hranice. Lyžařské středisko na polské straně Orlických hor zmodernizovalo lanovky loni na podzim. Koncové stanice v Šerlišském sedle jsou ale podle českých ochranářů blízko vzácné lokalitě Bukačka. "Podle našeho názoru měl být projekt diskutován i s českými úřady, protože ty lanovky končí až na samé hranici mezi Českou republikou a Polskem," uvedl David Rešl z Chráněné krajinné oblasti Orlické hory. Na polské straně pohoří žádné chráněné území není a polští turisté si změnu režimu při přechodu hranice neuvědomují.

"Dochází právě k tomu, že je zvýšený pohyb návštěvníků i mimo vyznačené cesty," říká David Rešl z Chráněné krajinné oblasti Orlické hory.
Poláci by měli podle českých ochranářů vyznačit od lanovek, které jezdí i v létě turistické cesty a lépe výletníky informovat.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů