Úterý, 19. března 2024

Ministerstvo financí posunulo lhůtu pro podání nabídek na obří ekologickou zakázku

Ministerstvo financí posunulo lhůtu pro podání nabídek na obří ekologickou zakázku

Praha - Ministerstvo financí prodloužilo o dva měsíce lhůtu pro podání nabídek v tendru na obří státní zakázku na odstranění ekologických škod v hodnotě kolem 115 miliard korun. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Lhůta pro podání nabídek tak uplyne 13. října místo 13. srpna. V tendru, který jedním z největších za existence ČR, pokračují tři firmy z původních šesti.

K rozhodnutí MF přistoupilo na základě žádostí od uchazečů, kteří postoupili do druhého kola, především "značný rozsah dokumentace k předmětu veřejné zakázky a s tím související náročnost vyhodnocení všech relevantních informací pro zpracování nabídky."V případě některých dodavatelů i nezbytnost interního schválení nabídek zahraničními akcionáři, dodalo MF.

Po předložení nabídek zpracuje MF materiál pro vládu. Ta následně rozhodne, zda bude smlouva s vítězem uzavřena nebo ne.

Do druhého kola tendru postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Ve druhém kole už bude rozhodovat pouze cena, kterou uchazeči státu nabídnou. MF již zamítlo odvolání tří uchazečů, kteří neuspěli v prvním kole tendru.

Námitky proti vyřazení podalo sdružení PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ odpadové hospodářství a Dekonta, dále konsorcium Deme Environmental Contractors a Dredging International a sdružení firem PD-Gruppe -- Stavoprogres, které se skládá z P-D Industriegesellschaft a Stavoprogresu Brno. V prvním kole uchazeči museli podle MF prokázat schopnost zvládnout zakázku.

Jednou velkou zakázkou se podle ministerstva zkrátí doba, která je potřebná na odstranění škod, a zároveň se zajistí horní mez nákladů."Cena maximálně 115 miliard Kč je konečná. Garantuji, že bych nepodepsal žádný dodatek ani náhodou," prohlásil dříve ministr financí Edaurd Janota. Ministerstvo si chce rovněž v případné smlouvě vyhradit právo rozložit platby za uskutečněné sanace do více let s tím, že hodnota peněz by zůstala zachována díky inflační doložce.

Pokud by se ekologické škody odstraňovaly zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům. Stát přitom vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Kritici soutěže ovšem tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard. "Z našich odhadů vyplývá, že sanace přijde jen na zhruba 40 miliard (korun)," uvedla dříve například šéfka České inspekce životního prostředí Eva Tylová. Obdobně hovoří i státní úředníci, kteří měli dříve sanace na starost, jako například bývalý šéf Fondu národního majetku Roman Češka.

Tendr kritizovala i organizace Transparency International kvůli riziku korupce. S kritikou se připojila Hospodářská komora; ta tvrdí, že ve více menších soutěžích by měly šanci uspět i menší tuzemské firmy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů