Čtvrtek, 28. března 2024

Třídění bioodpadu by mohlo snížit poplatky

Třídění bioodpadu by mohlo snížit poplatky

Vlašim - Biologické odpady tvoří více než třetinu komunálního odpadu. Proto je tu legislativní tlak na třídění a jeho větší využit.

Třídit bioodpad už mohou obyvatelé Vlašimi. Vedle kontejnerů na papír, plast a sklo teď přibyly také sto dvaceti litrové nádoby na biologický odpad.

Vlašimská radnice tak přistoupila k řešení tohoto rozložitelného odpadu, který až dosud končil na skládce jako komunální odpadem, i když mohl být dále využíván například po zkompostování jako hnojivo.

„Bioodpady tvoří více než třetinu komunálního odpadu. Proto je tu legislativní tlak na třídění a využití bioodpadu. Ulehčí se tak skládkám a sníží se i produkce skleníkových plynů,“ informoval Ladislav Slezák z odboru životního prostředí MěÚ Vlašim.

Na základě zpracovaného projektu radnice s partnery, technickými službami a firmou Ekoso Trhový Štěpánov zakoupili svozové vozy, lisovací kontejnery, drtič, štěpkovač a 260 nádob na biologicky rozložitelný odpad za celkem 6 milionů korun. V současné době je třídění bioodpadu v provozních zkouškách, po jejichž vyhodnocení budou mít zájemci o třídění možnost získat nádoby do trvalého užívání.

„Věříme, že do těchto nádob nebudou lidé vhazovat nic, co tam nepatří. Vyvážení bioodpadu bude načasováno podle provozních zkušeností, zatím jednou za dva týdny,“ upřesnil Ladislav Slezák s tím, že zavedení třídění bioodpadu nenavýší v letošním roce cenu za svoz komunálního odpadu.

„Spíš naopak, v příštím roce dojde s největší pravděpodobností k poklesu ceny, protože uložení tuny bioodpadu v kompostárně je několikanásobně nižší než uložení jedné tuny klasického komunálního odpadu,“ vysvětlil pracovník odboru životního prostředí.

KAREL CHLUMEC

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů