Pátek, 26. dubna 2024

Fotovoltaická elektrárna: Vyplatí se? A jak ji nejlépe financovat?

Pro financování fotovoltaického systému, již existuje speciální druh úvěru.  Představila jej Raiffeisen stavební spořitelna.

Fotovoltaická elektrárna: Vyplatí se? A jak ji nejlépe financovat?

Úvěr HELIOS, novinka od Raiffeisen stavební spořitelny

Helios je prvním speciálním úvěrem na českém trhu pro financování projektu sluneční elektrárny. Jeho parametry jsou zkomponovány přesně na míru těm, kteří chtějí pořídit fotovoltaické zařízení.

Výhody úvěru HELIOS

Budoucí majitelé sluneční elektrárny uvítají možnost odložení splátek. Splácet úvěr mohou začít až po 6 měsících, v době, kdy bude solární systém v provozu a bude přinášet úspory na výdajích za elektřinu i výnosy z prodeje přebytků elektřiny. Úvěr Helios mohou získat stávající i zcela noví klienti RSTS i bez akontace a až do výše 500.000 Kč jej lze čerpat bez zajištění.

Zelené úvěry RSTS

Nyní navíc lze k úvěru Helios užívat velkorysé bonusy v rámci akce Zelené úvěry RSTS. Zelený úvěr je každý úvěr RSTS čerpaný na financování projektu směřujícího k úspoře energií. Zelené úvěry RSTS přináší komplexní, účinnou a velkorysou podporu financování úspor energií se zcela jednoduchými podmínkami a rychlým vyřizováním žádostí.

Výhody, které přinášejí Zelené úvěry RSTS

  • 3.000 Kč bonus ke každému Zelenému úvěru ve výši min. 300.000 Kč
  • Jednoduché podmínky a rychlé vyřízení žádosti
  • Karta Více domova pro slevy až 40 % vybraných firem
  • K úvěru Helios teď získáte vypracování projektové dokumentace ZDARMA
  • A mnoho dalších předností naleznete v nabídce Zelené úvěry RSTS

Výhody vlastní fotovoltaické elektrárny

Vlastní fotovoltaická elektrárnu činí velmi výhodnou jistý zisk tzv. zelených bonusů. Zelený bonus je příplatek k tržní ceně elektřiny v rámci systému podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a u fotovoltaické elektrárny je garantován na 20 let.

Podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů

Váš distributor elektrické energie Vám musí ze zákona vyplácet zelené bonusy za každou Vámi vyrobenou kilowatthodinu, tedy i tu, kterou sami spotřebujete. Zelený bonus je každoročně upravován a zveřejněn v cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu.

Kolik vynese solární elektrárna (FVE)?

Zelený bonus pro fotovoltaiku na rok 2009 činí 11,91 Kč/kWh. S úsporou za odběr elektřiny dle běžného tarifu 4,48 Kč/kWh tak člověk s vlastní sluneční elektrárnou získává 16,39 Kč za každou kWh, kterou spotřebuje z vlastního zdroje. Přebytky lze prodat na volném trhu, když si vyhledá odběratele. Např. při tržní ceně 1,075 Kč/kWh získá majitel elektrárny 12,98 Kč z každé kilowatthodiny, již prodá za tržní cenu.

Na solární elektrárně nezbohatnete, ale zisk přinese slušný

Návratnost investice do fotovoltaické elektrárny se pohybuje mezi 10 - 15 lety a životnost je 20 let a více. Proto vlastní fotovoltaická elektrárna povede nejenom k úsporám za elektřinu, ale stane se také zajímavým zdrojem příjmů.

Jak paní Lucie pořizovala fotovoltaický systém: Vyplatí se vlastní sluneční elektrárna?

Zdroj: PR Raiffeisen stavební pořitelna a. s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů