Sobota, 20. dubna 2024

Ekologické mrakodrapy

Výška byla to hlavní, čím okouzlovali svět architekti navrhující mrakodrapy. V poslední době ale na řadu přichází také ekologie.

Ekologické mrakodrapy

Tvůrci těchto budov se v nich snaží co nejvíce snížit spotřebu energie a vody.

Třeba návrh mrakodrap Chicago Spire, dílo architekta Santiaga Calatravy, má mít speciální systém zachycující dešťovou vodu a zavlažující okolní terén. Chlazení budovy bude zajišťovat říční voda. Garáže budovy jsou navržené tak, aby v prostoru parkování nebyla potřeba klimatizace.

V Dubaji by měl zase vyrůst energeticky soběstačný mrakodrap Anara Tower o výšce 655 metrů. "Na jeho vrcholu má větrná turbína, která celé stavbě zajistí elektrickou energii. Dalšími zdroji elektřiny mají být solární panely," popisuje architekt Miloš Schneider z K4 Architects & Engineers. Počítá se i se zásobníky na recyklovanou dešťovou vodu. Stavba odstartuje na konci roku.

Tvar šroubovice zvolili architekti také pro 400 metrů vysoký mrakodrap "Mlžná věž", který se plánuje na okraji pouště Atacama na severním pobřeží Chile, což je jedna z nejsušších oblastí na světě. "I v tomto případě má mrakodrap zachycovat vodu, ovšem nikoliv dešťovou ale okolní mlhu, která je v této lokalitě silně koncentrovaná a pohybuje se ve výšce 200 až 400 metrů nad zemí," říká architekt Schneider. A jak by měla fungovat? Mlžná oblaka se zachytí na bocích spirály. Právě její tvar totiž zvětšuje velikost plochy, kde se může mlha absorbovat. Získaná voda kanálky proudí do spodní části věže a tady se hromadí v nádrži. Tímto způsobem by se mělo získat 20 až 200 tisíc litrů vody za den, která by měla umožnit v oblasti rozvoj zemědělství.

Podstatně nižší ekologický mrakodrap vyroste v Shenzhenu na jihu Číny. Sídlo firmy China Insurance Group o 49 patrech navrhují rakouští architekti. "Plášť" budovy je pokryt solárními panely, které budou budově dodávat část energie společně s větrnými turbínami.

1. OBCHODNÍ CENTRUM BAHRAIN
V roce 2008, kdy byl mrakodrap dokončen, šlo o první budovu svého typu s větrnými turbínami pro výrobu energie zabudovanými přímo do designu stavby. Tři větrné vrtule vyprodukují přibližně 10 - 15?% celkové spotřeby elektřiny v budově.

2. NEW YORK TOWER
Projekt obytného mrakodrapu s "nebeskými zahradami". Majitelé bytů budou mít prostor pro vlastní záhonky. Kvůli krizi byl projekt zatím pozastaven.

3. HEARST TOWER
Budova dostavěná v roce 2006 v New Yorku. Víc než 80?% použité oceli je z recyklovaného materiálu. Zachytávaná dešťová voda slouží k ochlazování budovy v létě či k ohřívání v zimě. FOTO: SHUTTERSTOCk, BLOOMBERG

CHICAGO SPIRE Návrh architekta Santiaga Calatravy má mít speciální systém zachycující dešťovou vodu a zavlažující okolní terén. Mrakodrap má být také nejštíhlejší na světě.

AUTOR: Aleš Martínek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Prachatický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů