Čtvrtek, 25. dubna 2024

Těžaři se musí od soboty řídit novými pravidly o odpadech

Těžaři se musí od soboty řídit novými pravidly o odpadech
Těžařské společnosti se musí přizpůsobit novému znění zákona o nakládání s těžebním odpadem, který nabývá v sobotu účinnosti. Budou si muset dát například pozor na to, aby uložený odpad neohrožoval zdraví lidí nebo nepoškozoval životní prostředí.

Zákon řeší, na základě požadavku směrnice Evropského parlamentu, otázku nakládání s odpady, které nemají v nejbližší době žádné využití. Jedná se například o odpad vzniklý při těžbě nerostů, geologických pracích nebo při těžbě rašeliny. Výjimku tvoří odpady, které vznikly při těžbě radioaktivních nerostů.

Těžební odpady musí být uloženy tak, aby nepoškozovaly životní prostředí. Úložiště budou navíc muset vypracovat plán pro nakládání s odpady. Ten musí obsahovat přesný seznam odpadů, které se do něj budou ukládat. Schválení plánu bude mít na starost báňský úřad.

Přizpůsobení se schválenému zákonu a dodržení nových podmínek bude podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) stát každou jednotlivou těžařskou společnost zhruba sto tisíc korun.

mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů