Pátek, 29. března 2024

Dejte si pozor na záludné přírodní nádrže

Dejte si pozor na záludné přírodní nádrže

Východní Čechy - Jak vybírat vodní plochy ke koupání a čemu se vyhnout.

Pokud se rozhodneme koupat se ve volné přírodě mimo oficiální koupaliště, měli bychom si pouhým okem všimnout několika zásadních podstatných detailů: olejových skvrn na hladině, zápachu vody, vrstvy bahna na dně, barvy vody a jejího zákalu.Všechny tyto na první pohled zřetelné známky svědčí o silném znečištění vodního zdroje a do takové vody bychom neměli vůbec vstupovat. Také není od věci povšimnout si okolí, zda do vody nevtékají podezřelé přítoky nejasného původu.

Teplota má výrazný vliv na přítomnost vodních organismů, kterým se říká plankton. Při vyšších teplotách se zvýšeně množí. Pokud jsou rekreační vody stojaté, nemají stálý nebo mají jen malý odtok a přítok, výskyt planktonu je vyšší. Proudící říčky a potoky jsou vždy na přítomnost planktonu chudší.
Součástí planktonu jsou sinice i řasy. Ty se mohou hromadit, sinice stoupat na hladinu a tvořit tzv. vodní květ sinic. Také se říká, že voda kvete. Vodní květy sinic se vyskytují většinou koncem léta, kdy jsou vodní zdroje nejteplejší, tedy v srpnu a na začátku září, ale vzhledem ke změněným klimatickým podmínkám se v případě velmi teplého počasí mohou vyskytnout i dříve. Bohužel, nelze těmto přirozeným vodním biologickým procesům zabránit žádnou větší péčí o rekreační vodní zdroje.

V takové vodě hygienici vůbec nedoporučují koupání. Řešením je preference koupališť s upravenou vodou.
Zdravotní riziko z kvetoucí vody se zvyšuje s délkou pobytu v takové vodě. Měla by platit zásada co nejrychleji se po koupání umýt čistou pitnou vodou. Dětem hrozí větší nebezpečí, hrají–li si na břehu, kam většinou vítr zanáší vodní květ, a při koupání se velmi často vody napijí.

Nebezpečnější je přítomnost sinic, které kromě alergických reakcí (vyrážky, zarudlé oči, rýma) mohu způsobovat i závažnější reakce: Lehké akutní otravy, neboť produkují různé toxiny, což se projeví střevními a žaludečními obtížemi, dále bolesti hlavy a postižení jater.

Jak poznáme, jestli voda obsahuje sinice nebo řasy?

Velmi jednoduše – stačí do použité průhledné PET lahve nabrat vodu z vodní nádrže a v klidu ji nechat stát aspoň dvacet minut. Pokud voda zůstane zakalena nebo zákal klesá ke dnu, jde s největší pravděpodobností o přítomnost řas. Utvoří-li se na hladině zelený kroužek z drobných krupiček, potvrzuje to přítomnost sinic.

 

Informace o kvalitě rekreačních vod v příslušné oblasti mají k dispozici krajské hygienické stanice a lze se zde telefonicky dotázat.
V každém případě je dobré respektovat výstražné tabule se zákazem koupání, a to i tehdy, když se nám zdá vodní nádrž ke koupání přímo ideální.

Orlický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů